19.03.2021 — 11:41

Автопарк рятувальників Хмельниччини поповнився трьома потужними пожежними автоцистернами нового зразка

19 березня у рятувальників Хмельниччини відбулась чергова радісна подія — три підрозділи гарнізону отримали в розрахунок пожежні автоцистерни нового зразка АЦ-8-50 (63022)-530М. Яскраві пожежні авто вишикувались на території Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС області, де й відбулась їх урочиста передача в підрозділи краю. Розділити з вогнеборцями цю подію прибув голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій.

“Служба порятунку Хмельниччини розвивається, технічно переоснащується, стає потужнішою, — зазначив очільник краю. — Завдяки принциповій позиції Президента України та Уряду вкладаються значні кошти у розвиток матеріально-технічної бази підрозділів ДСНС, і тому ми з вами стаємо свідками суттєвого оновлення парку аварійно-рятувальної техніки та належного забезпечення наших рятувальників для якісного та професійного виконання дій за призначенням. Адже питання безпеки наших громадян залишається ключовим, вони мають відчувати, що живуть у державі, яка щоденно дбає про кожного, про розвиток та добробут громад. А надзвичайники мають бути готовими та спроможними реагувати на всі можливі виклики. У нас попереду пожежонебезпечний весняно-літній період, і наявність такої техніки дозволить підрозділам ефективніше діяти при усуненні наслідків різних надзвичайних подій, зокрема, гасіння лісових пожеж та ліквідації загорянь у районах, де є проблеми з водопостачанням. Тож є сподівання, що з новою технікою наші вогнеборці якнайкраще впораються з усіма викликами”.

Після церемонії вручення ключів тимчасовий виконувач обов’язків начальника Головного управління полковник служби цивільного захисту Дмитро Бондар зазначив, що техніка відсьогодні стане на бойове чергування у пожежно-рятувальних підрозділах обласного центру, а також Кам’янець-Подільського та Ізяславського районів. Ємність для води однієї автоцистерни складає 8 тонн, додатково є бак із піноутворювачем ємністю 800 л, тож у разі лісової пожежі чи пожежі в маловодному районі такий об’єм води та повітряно-механічної піни дозволить рятувальникам зекономити дорогоцінний час, який вони витрачають на довезення води, та якнайшвидше ліквідувати загоряння за допомогою лафетних  та ручних стволів. Окрім того, автоцистерна може здійснювати освітлення місця надзвичайної події та використовуватись як самостійна бойова одиниця чи насосна установка.

Під час заходу Сергій Гамалій оглянув матеріально-технічне забезпечення Аварійно-рятувального загону — найпотужнішого рятувального підрозділу краю, ознайомився з оснащенням групи піротехнічних робіт, спеціальних робіт з радіаційного і хімічного захисту, відділенням радіаційної та хімічної розвідки, інженерної групи, пошуково-рятувальним кінологічним відділенням тощо. Крім того оглянув пункт охорони здоров’я, який надзвичайники відремонтували та оновили.

За останні роки матеріально-технічний стан підрозділів Хмельниччини значно покращився. Це сприяє ефективності надзвичайників під час виконання дій за призначенням.

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області