25.03.2021 — 11:37

Хмельниччина вшанувала пам’ять визволителів міста від нацистських окупантів

25 березня виповнюється 77-ма річниця від Дня визволення міста Хмельницького від нацистських окупантів. Саме цього дня далекого 1944 року війська 1-го Українського фронту в ході Проскурівсько-Чернівецької операції після упертих боїв оволоділи містом і великим залізничним вузлом.

Важкою ношею стали роки окупації для мешканців Проскурова: протягом 1941-1944 років вони пізнали жахіття концтаборів; боролися з ворогом у підпіллі, пережили втрату рідних та близьких під час гонінь євреїв, українців, містян інших національностей. За визволення Проскурова віддали своє життя 3252 воїни, але справедлива кара наздогнала і окупантів: під час боїв за місто було знищено 1700 солдатів та офіцерів противника, 15 танків, 38 гармат, 1060 автомашин та бронетехніки, захоплено чимало трофеїв.

Сьогодні, у цю особливу для міста дату, на військовому кладовищі відбулося покладання квітів за участю керівництва області, міста, силових структур, громадськості та ветеранів.

Усі присутні в хвилині мовчання схилили голови на знак вшанування пам’яті полеглих воїнів, розстріляних та замучених військовополонених, невинно вбитих мирних жителів, що віддали своє життя за наше майбутнє.