23.04.2021 — 12:47

Відбулася нарада щодо стану готовності до пожежонебезпечного періоду

22 квітня відбулася всеукраїнська селекторна нарада під головуванням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовича, що була присвячена аналізу результатів, виконаної роботи в рамках Протоколу селекторної наради щодо стану готовності до пожежонебезпечного періоду від 02.04.2021. До участі в розмові долучилися представники ДСНС, Держлісагентства, облдержадміністрацій. Від Хмельницької ОДА участь в нараді взяли заступники голови облдержадміністрації Сергій Тюрін та Володимир Білик.

Питання пожежної небезпеки в екосистемах щовесни загострюється у зв’язку з великою кількістю підпалів сухої трави та необережного поводження з вогнем. Особливої актуальності набуває питання пожежної безпеки в лісових масивах, оскільки з наближенням травневих вихідних громадяни більш активно їх відвідують, що створює загрозу виникнення пожеж внаслідок безвідповідальної, а іноді й просто злочинної поведінки відпочивальників.

У зв’язку з цим Роман Абрамович наголосив на важливості проведення просвітницьких заходів для населення та підвищення екологічної свідомості громадян. Згідно його доручення майже в кожному регіоні було відпрацьовано взаємодію та проведено спільні навчання персоналу, який дотичний до моніторингу, запобігання та ліквідації пожеж в екосистемах. Окрім того, були здійснені комісійні перевірки готовності до локалізації та гасіння вірогідних пожеж, проведено командно-штабні та польові навчання з відпрацюванням змодельованих пожеж. При проведені навчань відпрацьовувалися заходи зі взаємодії обласних управлінь лісового та мисливського господарства, установ природно-заповідного фонду, ДСНС, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Окрім того, триває перевірка населених пунктів та об’єктів, що розташовані в лісових масивах чи межують з ними. Як повідомив очільник ДСНС України Микола Чечоткін, наразі лише у 2 областях в Україні – Хмельницькій та Рівненській – повністю завершено таку перевірку та встановлено терміни усунення виявлених недоліків.

Роман Абрамович наголосив на неухильному виконані протипожежних заходів у відповідності до рішення Державної комісії ТЕБ та НС та протоколів міжвідомчих нарад Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.