27.04.2021 — 14:28

Сергій Гамалій взяв участь у нараді з питань додержання вимог законодавства у сфері екології 

Сьогодні у Хмельницькій обласній прокуратурі під головуванням очільника відомства відбулась спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів з питань додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля. Долучився до участі в нараді і голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій.

Розпочинаючи, керівник прокуратури Олексій Олійник відзначив, що завдання координаційної наради – удосконалення роботи правоохоронних та інших державних органів, а також узгодження стратегії подальшої спільної роботи з питань захисту довкілля. Серед нагальних питань керівник обласної прокуратури назвав протидію порушенням у сфері лісокористування, у тому числі на об’єктах природно-заповідного фонду, фактам незаконного видобування корисних копалин, забруднення атмосферного повітря, забезпечення раціонального використання та охорони водних ресурсів.

Актуальною, за його словами, залишається проблема поводження з твердими побутовими відходами, обсяги накопичення яких щорічно зростають. «Потребує посилення протидія кримінальним правопорушенням у сфері охорони довкілля з ознаками корупції. Особливу увагу слід приділити питанням законності використання бюджетних коштів, виділених на природоохоронні заходи, насамперед при проведенні публічних закупівель», – наголосив Олексій Олійник.

В свою чергу, голова адміністрації Сергій Гамалій зазначив, що аналіз загального стану довкілля  в області свідчить, що з одного боку, екологічна ситуація загалом задовільна, а з іншого – в області наявні проблеми  в сфері охорони  довкілля. І тут, відмітив він, дуже важливою є роль правоохоронних та контролюючих державних органів влади.

Голова адміністрації повідомив, що органи місцевого самоврядування виділяють земельні ділянки в прибережних смугах річок та на островах для сільгосппотреб і  будівництва,  не контролюючи діяльність виробників продукції, і таким чином забруднюються водойми. Також слабкою є робота в громадах по боротьбі із стихійними сміттєзвалищами, самовільним користуванням надр, зокрема видобування піску, тощо.

“Шановні учасники наради, необхідно посилити роботу правоохоронних і  контролюючих органів у вказаних напрямках та активно протидіяти злочинам проти довкілля на території Хмельниччини. Адже разом маємо забезпечити сприятливе,  екологічно чисте, здорове природне довкілля для поліпшення  якості життя наших громадян”, – сказав Сергій Гамалій.

Під час обговорення учасники наради надали свої конструктивні пропозиції, які стали основою для прийняття комплексу додаткових узгоджених заходів для підвищення ефективності роботи на вказаному напрямку.