28.04.2021 — 14:26

Опалювальний сезон 2020/2021 року в області пройшов стабільно

Про це повідомила директорка Департаменту розвитку громад, будів­ництва та житлово-кому­нального господарства ОДА Віра Бригадир, звітуючи про підсумки проходження опалю­вального сезону 2020/2021 року та організацію підготовки об’єктів жит­лово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи у зимовий період  2021/2022 року.

Так, на 01 жовтня 2020 року до зими було підготовлено 682 котельні, 106 центральних теплових пунктів, понад 488 км теплових мереж. Замінено 22 котли та 12 км теплових мереж у двотрубному обчисленні. Усі відомчі та комунальні котельні отримали акти готовності, створено запаси вугілля в обсязі 3,7 тис. тонн. На підготовку об’єктів комунальної теплоенергетики до опалю­вального сезону 2020/2021 року використано 61,6 млн грн власних коштів підприємств та місцевих бюджетів.

На підготовку об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства капі­таловкладення становили 37,9 млн гривень. За ці кошти відремонтовано або замінено 47,4 км водопровідних та 7,7 км каналізаційних мереж, підготовлено 112 водопровідних та 116 каналізаційних насосних станцій, 22 водопровідних та 30 каналізаційних очисних споруд тощо.

До опалювального сезону підготовлено 4581 житловий будинок, 622 за­клади освіти, 601 дитячий садочок та 757 закладів охорони здоров’я. На підго­товку житлового господарства, зокрема ремонти покрівель, опалювальних систем, електрощитових, систем гарячого і холодного водопостачання, опалювальних печей використано 18,1 млн гривень.

У дорожньо-мостовому господарстві проведено ремонт дорожнього покриття на вулицях та дорогах комунальної власності на загальній площі 725 тис. кв. м, підготовлено 268 одиниць спеціалізованої прибиральної техніки, заготовлено 34,2 тис. тонн посипочного матеріалу та 53 тонни резервного палива.

Окрім того, стабільне проходження опалювального сезону забезпечували 109 аварійних бригад з особовим складом 711 працівників. Бригади працювали у постійному  режимі та мали у розпорядженні 288 одиниць спеціалізованої техніки, були оснащені необхідними інструментами, електро- та газозварю­вальними апаратами, насосами для відкачування води, засобами захисту тощо. На підприємствах комунальної теплоенергетики та водопровідно-каналіза­ційного господарства було сформовано аварійний запас труб, запірної арматури та паливно-мастильних матеріалів. А на період ускладнення ситуації додатково створювалися 118 аварійних бригад з особовим складом 669 працівників та 260 одиниць спеціалізованої техніки.

У 2020 році рівень розрахунку підприємствами комунальної теплоенер­гетики за природний газ становив 79,6%, за січень-лютий 2021 року – 52,8 від­сотка. На 01 березня 2021 року заборгованість за природний газ, з урахуванням боргів минулих періодів, становить 1139,3 млн гривень.

Рівень розрахунку підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за електроенергію за січень-лютий 2021 року становив 92,7 відсотка. Борг за електроенергію на 01 березня 2021 року – 2,9 млн гривень. При цьому обсяг невідшкодованої підприємствам теплового та водо­провідно-каналізаційного господарств області різниці в тарифах становить 1165,9 млн гривень.

За словами директорки Департаменту, основною проблемою галузі є те, що переважна більшість її підприємств збиткові. І причиною такого стану є встановлення збиткових тарифів на послуги та постійне недофінансування різниці в тарифах. На її думку, лише впровадження енергозберігаючих заходів, модернізація та рекон­струкція теплового господарства, утеплення будинків та встановлення засобів обліку споживання теплової енергії та води сприятимуть зменшенню споживання послуг тепло- та водопостачання і, як наслідок, зменшенню нарахування плати за ці послуги.

В області 2090 житлових та 1190 нежитлових будинків приєднано до зовнішніх інженерних мереж централізованого теплопостачання. На 01 квітня 2021 року лічильниками обліку теплової енергії оснащено 1967 (94,1%) багато­квартирних житлових та 1006 (84,5%) нежитлових будинків. У містах Хмель­ницький, Нетішин та Волочиськ засобами обліку теплової енергії оснащено усі житлові будинки, які мають технічну можливість та доцільність такого осна­щення. До інженерних мереж централізованого водопостачання приєднано 4896 житлових та 5598 нежитлових будинків. Засобами обліку води оснащено 1049 (21,4%) житлових та 5464 (97,6%) нежитлових будинки.

Відключення житлових будинків від централізованого опалення розпо­чалось 12 квітня 2021 року. Об’єкти соціальної сфери, зокрема лікарні та дитячі садочки, досі опалюються.

Водночас розпочато підготовку до нового опалювального сезону 2021/2022 року. Так, першочерговими заходами у тепловому господарстві є ремонти котелень та котлів, підготовка теплових мереж, у тому числі їх заміна на попередньо­ізольовані труби, створення запасів палива тощо. У водопровідно-каналізаційному господарстві – підготовка водопровід­них та каналізаційних мереж, водопровідних та каналізаційних насосних станцій, очисних споруд, свердловин та водозаборів.

Також особливу увагу необхідно звернути на підготовку до зими закладів соціальної сфери та житлового фонду, проведення ремонтів та утеплення фасадів, покрівель, встановлення енергозберігаючих вікон, дверей, ремонту інженерних систем опалення, гарячого та холодного водопостачання, оснащення інженер­них вводів багатоповерхових будинків та об’єктів соціальної сфери засобами обліку та регулювання споживання теплової енергії тощо.

Посадовиця зазначила, що помітно вплинуло на роботу підприємств житлово-комунального госпо­дарства області запровадження карантинних заходів. У зв’язку із зниженням платежів за житлово-комунальні послуги, ситуація з фінансовим станом кому­нальних підприємств погіршується. Тому украй необхідна фінансова підтримка комунальних підприємств органами місце­вого самоврядування, що дозволить їм повноцінно працювати і надавати комунальні послуги з тепло-, водопостачання та водовід­ведення, благоустрою, поводження з відходами, утримання будинків та прибу­динкових територій мешканцям області та належним чином підготуватися до нового опалювального сезону 2021/2022 року.

Підсумовуючи сказане, голова адміністрації Сергій Гамалій зазначив, що опалення житлових та нежитлових приміщень минулого опалювального сезону здійснювалося відповідно до температурних графіків, працював громадський транспорт, як того дозволяв карантинний режим, не було збоїв у наданні інших житлово-комунальних послуг. Лише у другій половині опалювального сезону до ОДА почали надходити листи від НАК “Нафтогаз” України та “Хмельницькгаз” про незадовільні розрахунки теплопостачальних підприємств за постачання та розподіл природного газу. Тому, за словами голови адміністрації, головам громад та керівникам комунальних підприємств необхідно вирішити до початку нового опалювального сезону питання з розрахунками теплопостачальних підприємств за природний газ, аби була можливість своєчасно укласти відповідні договори та вчасно отримати номінації на відпуск природного газу.

Також, додав він, необхідно активізувати заходи з енергозбереження та впровадження альтернативних джерел енергії при підготовці до нового опалювального сезону, щоб унеможливити або мінімізувати ймовірність зупинення котелень. Крім того, потрібно забезпечити 100% встановлення засобів обліку теплової енергії на всі житлові та нежитлові будівлі, аби споживачі послуг теплопостачання розуміли за що вони сплачують кошти і не виникало питань, що рахунки за опалення виставляються космічні, а у приміщенні холодно. “Маємо на місцях детально проаналізувати стан проходження минулого опалювального сезону та з врахуванням виявлених недоліків запланувати та виконати усі необхідні заходи з підготовки до нового опалювального сезону у встановлені терміни. Як завжди основні роботи з підготовки до зими на об’єктах соціальної сфери мають бути завершені до 1 вересня, а на об’єктах житлово-комунального господарства до 1 жовтня. Керівники органів державної влади та місцевого самоврядування мають особисто здійснювати на своїх територіях контроль за підготовкою до опалювального сезону і нести персональну відповідальність за його проходження”, – сказав очільник області.