28.04.2021 — 09:11

Сергій Гамалій відвідав ТОВ «Старокостянтинівський олійноекстраційний завод»

27 квітня голова облдержадміністрації Сергій Гамалій перебував з робочою поїздкою на Старокостянтинівщині. У ході візиту очільник області відвідав ТОВ «Старокостянтинівський олійноекстраційний завод», що є одним із найбільших інвестиційних проєктів, який реалізується в нашій області. Знаково, що він також є прикладом ефективної співпраці обласної влади та бізнесу, адже рішення про будівництво цього підприємства було засвідчене у 2017 році меморандумом між  компанією “Кернел” та Хмельницькою обласною державною адміністрацією.

Будівництво Старокостянтинівського олійноекстраційного заводу було розпочате у 2019 році на на базі діючого елеватора “Кернел” у Старокостянтинові. Загальний обсяг залучених інвестицій склав 130 млн. дол. Введення в експлуатацію планується у дві черги: елеваторний комплекс має запрацювати на повну потужність  у  І півріччі 2021 року, другу чергу – олійноекстраційний завод – планують запустити наприкінці 2021 року.

Підприємство спеціалізується на переробці соняшника, сої та ріпаку. Очікується, що за рік тут перероблятимуть 1 млн. тонн насіння соняшника, завдяки чому завод стане найбільшим в Україні підприємством з переробки олійних культур. При цьому тут буде налагоджено повний цикл переробки сировини – від насіння до готової для відвантаження до споживача продукції.

На підприємстві встановлено високотехнологічне обладнання та запроваджені європейські стандарти управління якістю, охорони праці й екології, завдяки чому і виробничий процес, і готова продукція відповідатиме світовим стандартам. Важливе інноваційне рішення – будівництво на підприємстві власної  теплоелектростанції потужністю 23 МВт, яка не лише забезпечуватиме підприємство електроенергією, а й дозволить вирішити проблему відходів виробництва, адже працюватиме вона на  лушпинні соняшника.

Як зазначив Сергій Гамалій під час відвідин підприємства, Старокостянтинівський олійноекстракційний завод – це саме той вектор розвитку економіки області, на який потрібно орієнтуватися.

“Хмельниччина – один із найбільших виробників сільськогосподарської сировини в Україні. Родючі ґрунти та сприятливі умови дозволяють нашим аграріям збирати високі врожаї, у тому числі й олійних культур. Але найчастіше ми продаємо саме зерно, без додаткової переробки, що насправді  з погляду економіки є нераціональним шляхом. Вважаю, що цей завод – один із тих проєктів, завдяки якому наша область перестане бути експортером сировини. І це означає створення доданої вартості, додаткові робочі місця для наших громадян, додаткові податки до бюджету, нові капіталовкладення в економіку краю,” – сказав очільник ОДА.