17.05.2021 — 14:53

Приватизація державного майна на Хмельниччині: результати брифінгу. ВІДЕО

Сьогодні заступник начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях – начальник Управління забезпечення реалізації повноважень у Хмельницькій області Наталія Андрушко розповіла про особливості процесу приватизації державного майна та про те, як він проходить у нашій області.

Головні тези брифінгу:

➡ Процес приватизації регулюється органом державної влади з спеціальним статусом: Фондом державного майна України. Також Фонд регулює оціночну діяльність, орендні відносини, управління державним майном, використання та відчуження державного майна. До структури Фонду входять регіональні відділення, які здійснюють повноваження Фонду на певній території. У нас в області діє Управління забезпечення реалізації повноважень регіонального відділення ФДМУ по Вінницькій та Хмельницькій областях.

➡ Метою приватизації є залучення прямих інвестицій, стратегічних інвесторів, боротьба з корупцією, розвиток малого та середнього бізнесу, створення робочих місць, приватизація гарантує зростання добробуту і податкових надходжень до місцевих бюджетів.

➡ Відповідно до законодавства, об’єкти, які підлягають приватизації, розподіляються на “малу” та “велику” приватизацію. До об’єктів малої приватизації відносяться активи балансовою вартістю до 250 млн грн, до великої – активи, балансова вартість яких становить більше 250 млн грн. Це можуть бути єдині майнові комплекси, об’єкти соціальної інфраструктури, об’єкти незавершеного будівництва, рухоме майно, транспортні засоби, тощо.

➡ Приватизація уже триває достатньо довгий період – з 1992 року. Але з 2018 року приватизація державного майна здійснюється виключно на онлайн-аукціонах в електронній системі “Прозорро. Продажі”, що не дає можливості обмежити доступ до торгів або створити штучні умови.

➡ Фонд державного майна кардинально змінив підходи у приватизаційному процесі і запустив так званий “супермаркет інвестицій”. Це онлайн ресурс privatization.gov.ua, що працює за принципом інтернет-магазину. Завдяки йому будь-хто з інвесторів може отримати повну інформацію про будь-який об’єкт приватизації, який включений до переліку. Раніше така інформація друкувалася у “Віснику приватизації”, що виходив раз на тиждень в кількості 400 екземплярів. Тепер ця інформація доступна кожному на сайті зі зручним фільтром.

➡ Кожен об’єкт має віртуальну кімнату, в цій кімнаті можна подивитися інформацію про об’єкт, статус, фінансову звітність технічні паспорти про будівлі. Також інформацію про окрему новину можна подивитися на сайті ProZorro.Продажі – ProZorro.Sale. Щодо інформації про підприємства, по єдиних майнових комплексах, то доступ до неї можна отримати на сайті https://investroom.spfu.gov.ua. Доступ передбачає підписання договору про нерозголошення конфіденційної інформації. Для цього потрібно подати заяву, зареєструватися, підписати договір та отримати доступ до кімнати таких даних.

➡ Щоб стати учасником аукціону, треба здійснити такі кроки: ознайомитись з переліком об’єктів приватизації, обрати об’єкт, який зацікавив, вивчити інформацію про нього, вивчити умови продажу, зареєструватись на будь-якому електронному майданчику в системі Прозорро.Продажі (зараз зареєстровано 42 сертифікованих майданчики, через які проводяться аукціони). Далі потрібно подати заяву вільного зразку на участь у аукціоні, завантажити усі необхідні документи, які передбачаються для фізичної чи юридичної особи, сплатити реєстраційний гарантійний внесок, взяти участь у аукціоні.

➡ Переможець має підписати протокол аукціону, потім договір купівлі-продажу. Після цього він офіційно стає власником цього об’єкта приватизації. Слід зазначити, що до початку аукціону ніхто, у тому числі і представники ФДМУ, не знає кількості учасників, їх імена та зроблені початкові пропозиції.

➡ Кожному з учасників торгів електронна торговельна система присвоює свій реєстраційний код, а ідентифікація усіх учасників відбувається уже після проведення конкурсу і визначення переможця. Саме тоді розкриваються імена або прізвища учасників аукціону. Це дозволяє уникнути впливу на учасників під час торгів.

➡ На даний час по Хмельницькій області до переліку об’єктів малої приватизації включено 18 об’єктів. Цей перелік постійно змінюється, адже він може бути доповнений. Включення об’єкта ініціює орган, який управляє майном, або будь-яка фізична чи юридична особа. Якщо ви бачите, що державне майно на будь-якій території не використовується, ви можете прийти до управління ФДМУ, подати заяву встановленого зразка, надати необхідні документи. За результатами її опрацювання об’єкт буде включений чи відхилений до включення в перелік об’єктів приватизації.

➡ Всі об’єкти у Хмельницькій області, які мають бути приватизовані, можна знайти на сторінці ФДМУ по Хмельницькій області у фейсбуку https://www.facebook.com/khmelnytskyi.spfu, у телеграм-каналі https://t.me/khmelnytskyi_spfu.

➡ З 18-ти об’єктів в першому кварталі вже оголосили 14 аукціонів, сюди ж входять аукціони зі зниженням стартової ціни. Відбулося 5 аукціонів, середня кількість учасників на таких аукціонів – 10 чоловік. У квітні відбувся аукціон з продажу будівлі в місті Хмельницькому, стартова ціна 17 тисяч гривень зросла до 2,8 млн.грн., і за право приватизувати змагалися 30 учасників.

➡ В Україні стартувала приватизація хлібокомбінатів, на яку раніше діяла заборона. Хмельницька область оголосила і провела 7 травня перший такий аукціон з продажу Дунаєвецького хлібокомбінату хлібопродуктів. На участь у аукціоні був зареєстрований один учасник, який збільшив цінову пропозицію з 187,6 млн.грн на старті до 227 млн.грн. Уже підписаний протокол аукціону, і фахівці ФДМУ готують договір купівлі-продажу, він має бути підписаний з переможцем аукціону протягом місяця після проведення конкурсу.

➡ Стартова ціна об’єкту приватизації дорівнює його балансовій вартості, якщо вона не встановлена чи дорівнює нулю, тоді Фонд держмайна залучає незалежних сертифікованих оцінювачів, які визначають ринкову вартість об’єкта. Таким чином, у цьому разі стартова ціна дорівнює ринковій вартості, що визначена на підставі незалежної оцінки.

 ➡ У 2020 році в Хмельницькій області до переліку було включено 35 об’єктів. До бюджету було спрямовано 14 мільйонів гривень від приватизації 21 об’єкту малої приватизації.