18.05.2021 — 16:45

Відбулося засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради

Сьогодні перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін провів засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. В нараді з окремими доповідями взяли участь голова Федерації профспілок області Олег Сковородніков та голова Об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець. До обговорення долучились і представники сторін соціального діалогу.

Розпочалося засідання з обговорення питання про виконання у 2020 році Територіальної угоди між Хмельницькою ОДА, Федерацією профспілок області та Об’єднанням організацій роботодавців області на 2020-2022 роки. Як відмітив перший заступник голови ОДА, у соціальній сфері області у 2020 році спостерігається ряд позитивних тенденцій. Так, середньомісячна заробітна плата штатних працівників за січень-грудень становила 9872,0 грн, що на 1200 грн або на 13,8% більше у порівнянні з відповідним періодом 2019 року (16 місце по Україні). Індекс реальної заробітної плати за січень-грудень 2020 року відносно відповідного періоду 2019 року склав 110,1% (по Україні – 107,4 відсотка).

Крім того, посадовець відмітив, що особлива увага в області приділялась детінізації трудових відносин. У минулому році виведено з «тіні» 9213 осіб. Поряд з підвищенням рівня оплати праці в області вжито низку заходів щодо погашення боргів із заробітної плати. Станом на 01 січня поточного року за найменшою сумою боргу область посіла 3 місце серед регіонів України (12 млн гривень).

Також з метою збереження робочих місць та запобігання зростанню безробіття запроваджено механізм підтримки працівників у період карантину. У травні-грудні 2020 року обласною службою зайнятості прийнято 6006 рішень щодо виплати допомоги по частковому безробіттю 4003 особам з числа найманих працівників та 5674 фізичним особам-підприємцям у зв’язку з втратою ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу через зупинення (скорочення) діяльності внаслідок карантину на суму 59,8 млн гривень. Підприємствами промисловості та сільського господарства області за рахунок реалізації інвестиційних проєктів створено 205 нових робочих місць.

“Спільними зусиллями сторін соціального діалогу в області досягнуто позитивних результатів у реалізації домовленостей прийнятих у Територіальній угоді. Багато чого зроблено, проте є ще над чим працювати. Лише в процесі спільної праці можна досягти результатів у забезпеченні соціального добробуту для громадян області”, – додав перший заступник голови ОДА.

В продовження наради, заступник директора Департаменту розвитку громад та ЖКГ ОДА Світлана Пасічник проінформувала присутніх про заходи з підвищення рівня оплати праці в будівельній галузі.

В області зареєстровано 1632 суб’єкти підприємництва, які зазначили “будівництво” основним видом своєї діяльності, з них 759 – це підприємства – юридичні особи та 873 – фізичні-особи підприємці. У галузі ”Будівництво” працює майже 8,5 тис. осіб. За останні 5-6 років зазначається стала тенденція до зменшення кількості середніх підприємств, де працюючих від 50 до 250 осіб. В той же час збільшується кількість малих будівельних підприємств, у тому числі мікропідприємств, де кількість працівників менше 10 осіб, та фізичних осіб-підприємців, яким законодавчо дозволено реєструватись, як надавачам послуг з будівництва.

За даними органів статистики, середня заробітна плата за 2020 рік по галузі ”Будівництво” становила 8895 грн. (по Україні – 9832 гривень). Впродовж року спостерігалось зростання рівня заробітної плати: якщо у березні було 7485 грн., у вересні – 10008 грн., то у грудні 2020 року – 12105 грн, що на 117,5% більше, ніж у грудні 2019 року. У поточному році динаміка рівня заробітної плати така: січень – 11556 грн, лютий – 11784 грн., березень – 12150 грн, що вище середнього рівня по області на 2,2%.

Посадовиця повідомила, що департаментом було розроблено та виконувався План заходів щодо підвищення рівня заробітної плати та легалізації зайнятості працівників будівельної галузі на 2020 рік. Проведено співбесіди з керівниками окремих підприємств, які здійснюють будівництво чи ремонт об’єктів за державні кошти, щодо недопущення мінімізації заробітної плати працівників. Крім того, під час перевірки стану будівництва (реконструкції, ремонту) об’єктів, які фінансуються за державні кошти, керівникам підрядних організацій доводилась вимога недопущення мінімізації заробітної плати працівникам.

Про заходи, які здійснювалися в області щодо збереження робочих місць в умовах кризи ринку, спричиненої світовою пандемією, розповіла директор Департаменту економічного розвитку, курортів і туризму ОДА Олена Бохонська. Зокрема, у грудні в області понад 17 тис. осіб отримали допомогу  на суму 150 млн. грн. Також у 2020 році суб’єктам малого та середнього підприємництва, які зупинили чи скоротили свою діяльність у зв’язку з карантинними обмеженнями, через обласний центр зайнятості було виплачено майже 60 млн.грн. допомоги по частковому безробіттю. Крім того, у травні-серпні та листопаді-грудні минулого року фізичним особам підприємцям першої та другої групи платників єдиного податку надавалась допомога на дітей, яку отримали понад 4,5 тис. сімей Хмельниччини на суму 57 млн. грн.

Станом на сьогодні включено для виплат 19394 особи, які підпадають під отримання відповідної допомоги. Наразі допомогу вже отримали 4619 осіб. Крім фінансової підтримки різної спрямованості, також діють різні податкові преференції для підтримки бізнесу, а саме: звільнення від нарахування та сплати за землю, яка використовується в господарській діяльності, податку на нерухомість за житлові приміщення, обмеження застосування штрафів за порушення податкового законодавства, мораторій на проведення перевірок, списання штрафних санкцій за податковий борг, тощо.

Серед іншого, рішенням ради затверджено план роботи на 2021 рік, зміни до загального складу представників сторін соціального діалогу у територіальній тристоронній соціально-економічній раді та обрано головою ради на 2021 рік першого заступника голови адміністрації Сергія Тюріна.

“У нас сьогодні з вами відбулося дуже цікаве та жваве обговорення. Кожен мав можливість розповісти про свої проблеми та очікування. Запевняю, що обласна державна адміністрація завжди відкрита для всіх ініціатив, пропозицій, скарг та зауважень. Сподіваюся, що наша спільна взаємодія принесе результат, який бізнес та трудові колективи побачать на ділі”, – сказав перший заступник голови ОДА підсумовуючи обговорене.