24.05.2021 — 16:30

Мінцифра цифровізує бібліотеки Хмельниччини: передали 300 комп’ютерів у рамках Дія.Цифрова освіта

Комп’ютеризація сільських бібліотек дає поштовх для розвитку громад. Адже це нові послуги, сервіси, модернізація бібліотечного простору та створення місця для активного спілкування в громаді. Сьогодні на базі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, в межах проєкту Дія.Цифрова освіта, відбулась офіційна передача 300 одиниць комп’ютерної техніки сільським бібліотекам територіальних громад Хмельниччини.

Висловлюючи слова вітання учасникам заходу, голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій відмітив, що проект реалізується в партнерстві держави з приватним бізнесом і з бюджету кошти не витрачались, а це приклад успішної співпраці. Також він додав, що для громад області, де бібліотеки отримають техніку, це нова можливість активізувати життя в громаді, зробити послуги для людей більш доступними, створити сучасні осередки для навчання та спілкування. Особливо це важливо сьогодні, коли через пандемію багато справ переведено в он-лайн режим.

“Якщо ми прагнемо мати міцну державу, маємо всі активно брати участь у її розбудові на всіх рівнях. Основна мета цифрової трансформації України – зробити життя українців більш зручним. Дякую усім, хто долучився до реалізації проекту: Міністерству цифрової трансформації, благодійному фонду Favorit Foundation, Асоціації розвитку туризму, Українській бібліотечній асоціації, кожній небайдужій людині. Нехай техніка довго служить, дарує радість спілкування в інтернет просторі”, – сказав голова адміністрації.

В свою чергу, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що завдяки проєкту Дія.Цифрова освіта сільські бібліотеки стають платформою для якісної цифрової освіти. «Ми перетворюємо бібліотеки на сучасні хаби цифрової освіти, що підвищує їх популярність серед місцевих мешканців і відкриває нові можливості для навчання та розвитку в громадах», — сказала Валерія Іонан.

Маріанна Ковеня, куратор проєктів Благодійного фонду Favorit Foundation сказала: “Якщо ми потребуємо змін, ми маємо ними стати. Бібліотеки – це публічні місця, де людина може безкоштовно отримати доступ до знань. Але на жаль не всі сім’ї мають цифрові гаджети та доступ до інтернету, і в першу чергу, ці комп’ютери мають стати в нагоді таким людям. Сподіваюся, що наші подарунки допоможуть бібліотекам Хмельниччини стати більш технологічними, швидкими, драйвовими та дарувати нові знання”.

Фазиль Аскеров, голова правління Асоціації розвитку туризму зазначив: “Доступність інформації вкрай важлива для розвитку регіонів. І кожен комп’ютер в сільській бібліотеці робить інформацію доступною для жителів сільських регіонів. А бібліотеки будуть більше, ніж книгозбірнею. Вони стануть новим сучасним інформаційним хабом. І відповідальний бізнес разом із органами місцевої влади та Міністерством цифровий трансформації продовжує роботу в регіонах. Хмельницька область — це сьома область, що отримала комп’ютери для сільських бібліотек. Всього більше 2000 комп’ютерів бізнес вже передав бібліотекам”.

Оксана Бруй, президентка всеукраїнської громадської організації Українська бібліотечна асоціація додала:”Навчання протягом життя – тренд сучасного світу. Освоєння нових цифрових навичок протягом – життя потреба сучасної людини. Бібліотеки є саме тими місцями, де це можливо для кожного. Саме тому цей проєкт є настільки важливим. Адже комп’ютери та Інтернет повинні бути в кожній бібліотеці”.

Зазначимо, що в межах проєкту Дія.Цифрова освіта, ще 150 сільських бібліотек Хмельниччини зможуть провадити активну роботу з надання послуг, пов’язаних з підвищенням цифрової освіти українців. Сьогодні передано першу партію трьом бібліотекам. Завтра ще 147 бібліотек області  отримають техніку.

Загалом бібліотекам України буде передано 5000 одиниць комп’ютерної техніки. На реалізацію проєкту не витрачаються кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки передачі техніки партнерами — Favorit Foundation. Також партнерами є Офіс Президента України, Українська бібліотечна асоціація і, відповідно, Хмельницьке обласне відділення УБА.

Нагадаємо, проєкт Мінцифри та FAVBET «Цифровізація бібліотек» став найкращою практикою взаємодії бізнесу з державою.