07.06.2021 — 13:48

Національна комісія зі стандартів державної мови запрошує працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів взяти участь у здійсненні апробації іспиту на рівень володіння державною мовою.

Національна комісія зі стандартів державної мови (далі – Комісія), створена як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом постановою Кабінету Міністрів України від 6 листопада 2019 року № 911 на виконання вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25 квітня 2019 року № 2704-VIII (далі – Закон), запрошує працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів взяти участь у здійсненні апробації іспиту на рівень володіння державною мовою.

Відповідно до абзацу другого пункту 1 розділу IX «Прикінцеві та перехідні положення» частини друга та третя статті 7 та частини друга та третя статті 10 цього Закону набирають чинності через два роки з дня набрання чинності цим Законом, тобто 16 липня 2021 року.

Згідно із Законом Комісія, з-поміж інших повноважень, організовує іспити для визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, а також для осіб, які мають намір набути громадянство України. Прогнозована кількість претендентів – близько 300 тисяч на рік. Такі іспити держава Україна запроваджує вперше у своїй історії. Сам іспит є унікальним як за суттю, так і за способом проведення: на єдиній комп’ютерній іспитовій платформі претенденти отримають можливість складати іспит на усій території нашої держави. Без перебільшення, процес іспитування матиме визначальну вагу та наслідки для посилення державних інституцій України.

Комісія здійснила низку системних заходів для запровадження іспиту на законодавчому та організаційному рівнях і ухвалила рішення про здійснення апробації іспиту. Мета апробації – ознайомити претендентів зі структурою іспиту, зразками завдань відкритого типу письмової частини, а також протестувати іспитову систему на можливі помилки.

З детальною інформацією про апробацію завдань та пам’ятку для учасників можна ознайомитися на офіційному вебсайті Комісії https://mova.gov.ua