09.06.2021 — 09:14

Сергій Гамалій взяв участь у засіданні Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Голова облдержадміністрації Сергій Гамалій взяв участь у засіданні Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що відбулося 8 червня у Дніпрі під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

Як наголосив Глава держави, важливою функцією Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України має стати збалансування різних поглядів щодо розвитку регіонів.

Президент зазначив, що станом на сьогодні Конгрес місцевих та регіональних влад об’єднує 1551 громаду. Він зауважив, що завдяки децентралізації місцеві громади отримують більше ресурсів: повноважень, власності, землі, коштів, але разом з тим – мають більше викликів та ризиків.

«Зміцнення місцевого самоврядування не означає послаблення єдності й унітарності нашої держави. І будь-які не те що спроби, а навіть думки про побудову якогось окремого федерального князівства в межах громади за рахунок місцевої власності чи місцевого бюджету – все це отримає жорстку відсіч, передусім від наших виборців», – наголосив Володимир Зеленський.

На переконання Глави держави, однією з основних функцій верхньої палати Конгресу місцевих та регіональних влад має стати збалансування різних поглядів і підходів до розвитку регіонів, покращення якості послуг, зміцнення економіки областей, залучення реальних інвестицій, створення нових робочих місць з метою підвищення рівня життя громадян.

Під час засідання члени Палати регіонів Конгресу озвучили проблеми, які їх найбільше турбують. Зокрема порушувалося питання встановлення на дорогах систем автоматичного габаритно-вагового контролю, водозабезпечення сходу й півдня України та управління регіонами в режимі військово-цивільних адміністрацій, наповнення обласних бюджетів і надання їм ширших повноважень.

Також під час засідання була розглянута низка організаційних питань, зокрема схвалено Регламент роботи Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Головою Палати регіонів було обрано очільника Одеської облдержадміністрації Сергія Гриневецького, а його заступниками – голову Миколаївської обласної ради Ганну Замазєєву та голову Чернівецької ОДА Сергія Осачука.

Як зауважив Сергій Гамалій на своїй сторінці у фейсбуку, засідання Палати місцевих влад, яке відбулося минулося тижня в м.Хмельницькому, поклало початок якісно новій конструктивній співпраці між центральною владою та громадами.

“Реформа децентралізації, що триває в нашій державі, поставила перед нами велику кількість питань, які потребують пошуку рішень саме шляхом діалогу, і я переконаний, що саме Конгрес місцевих та регіональних влад допоможе нам знайти оптимальний шлях гармонійного розвитку усіх регіонів України: від великих індустріальних територій до найменших громад,” – зазначає очільник адміністрації.