10.06.2021 — 11:53

В Гуківській громаді відкрили перший в області центр безпеки громадян

Сьогодні у Гуківській територіальній громаді, що на Кам’янеччині, запрацював перший на Хмельниччині  центр безпеки громадян. Швидке реагування на надзвичайні ситуації, забезпечення захисту населення і території –  одні із найголовніших завдань для громади. Новостворений центр дасть можливість не лише ефективно їх виконувати, а й дозволить оптимізувати витрати на утримання.

На урочисте відкриття центру завітали голова облдержадміністрації Сергій Гамалій, заступниця керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко, начальник ГУ ДСНС в області Едуард Братко,  начальника ГУНП в області Руслан Герасимчук, народний депутат Володимир Ватрас, депутати обласної ради, мешканці громади.

“Турбота про безпеку та здоров’я людей є основним завданням влади, – зазначив Сергій Гамалій, вітаючи гуківчан із цією подією. – У цьому центрі працюватимуть одночасно три важливі служби: амбулаторія сімейної медицини, команда пожежної охорони та поліція. Це дозволить повноцінно убезпечити життя мешканців 8 сіл громади. Реалізація цього проєкту стала можливою завдяки великій допомозі уряду і співпраці держави та місцевого самоврядування. Дякую усім, хто долучився до цієї доброї справи та щиро бажаю громаді Гукова надалі успішно розвивати інфраструктуру та працювати для добробуту усіх жителів!”

Також голова ОДА виконав приємну місію: вручив Едуарду Братку почесну відзнаку Асоціації ветеранів МВС “Патріот України”. Також він вручив Почесні грамоти облдержадміністрації  за вагомий внесок в створення безпечного середовища  майору поліції, начальнику сектору превенції Кам’янець-Подільського районного управління поліції Ігорю Блажку та підполковнику служби цивільного захисту, заступнику начальника відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Кам’янець-Подільського районного управління Віталію Паламару.

Центри безпеки, коли в одному місці оперативні служби – ідея насправді не нова. Це поширений в країнах Європи, США, Канаді та інших країнах досвід, а віднедавна він успішно впроваджується в Україні. Дуже приємно, що за підтримки держави впровадження цієї практики розпочато і в нашій області.

Загалом на реконструкцію приміщення центру витратили 8,7 млн грн, з них 7,70 млн грн надійшли з державного фонду регіонального розвитку, 985 тис. грн виділила з свого бюджету громада. За ці кошти утеплили горище, фасади та цоколь, замінили покрівлю, вікна та двері,  встановили систему опалення, водопровід, каналізацію, пожежну сигналізацію, виконали внутрішні оздоблювальні роботи та благоустрій території. В центрі створено всі умови для їх ефективної роботи і відпочинку: є необхідне обладнання, нові меблі, комп’ютерна техніка. Облаштовано робочі кабінети, кімнати для відпочинку та їдальню, бокси для службових авто.

У розпорядженні центру безпеки наявна пожежна машина, автомобіль Duster, який громада отримала в рамках проєкту “Доступна медицина”, та автівка для поліцейського офіцера громади.