17.06.2021 — 18:08

Сергій Гамалій зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом

Сьогодні на Хмельниччину з офіційним візитом завітала делегація Посольства Литовської Республіки в Україні на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом. Основна мета візиту – поглиблення співпраці між Україною та Литвою, налагодження нових зв’язків в економічній, культурній та освітній сфері.

В облдержадміністрації поважних гостей привітав голова ОДА Сергій Гамалій. Він зауважив, що Литву та Україну пов’язують як давні історичні зв’язки, так і сучасна плідна співпраця в багатьох галузях.

“Наші країни можна з упевненістю назвати партерами, адже Литва однією із перших визнала незалежність нашої держави, і я висловлюю глибоку вдячність за підтримку нашої боротьби за територіальну цілісність з перших днів війни з російським агресором,” – сказав голова ОДА.

Сергій Гамалій зазначив, що наша область багата на історичні та культурні пам’ятки, а також має гарні перспективи для розвитку співпраці в економічній сфері. Він повідомив, що при адміністрації створено Офіс супроводу інвесторів, до роботи якого залучені представники різних державних установ. Основним завданням Офісу є всебічне сприяння представникам бізнесу, як українським, так і іноземним, які хочуть працювати в нашій області, зокрема, допомога в отриманні різних дозвільних документів, пошуку можливих варіантів розміщення виробництв чи земельних ділянок та вирішенні інших нагальних питань, що постають на початковому етапі становлення інвестиційних проєктів.

Вальдемарас Сарапінас подякував голові ОДА за можливість зустрітися та обговорити подальші напрямки співпраці. Пан Посол наголосив, що підтримка України в боротьбі з російською агресію – це аксіома як для керівництва Литовської Республіки, так і для звичайних громадян. Він запевнив, що Україна може розраховувати на підтримку на шляху до ЄС та НАТО, а також зазначив, що Посольство Литовської Республіки в Україні робитиме все можливе для розвитку дружніх стосунків та співпраці у багатьох областях.

Далі у ході спілкування учасники зустрічі більш детально обговорили напрямки можливого співробітництва та реалізації спільних проєктів. Як зазначили представники литовської делегації, наразі у бізнес-середовищі Литви є великий інтерес до розширення співпраці та розвитку спільних підприємств деревообробної галузі, виробництва меблів, металоконструкцій, переробки відходів харчового пластику. Як зауважив пан Посол, Україна та Литва мають гарний досвід в сфері військового співробітництва, адже уже досить тривалий час литовські інструктори допомагають у впровадженні у наших військах стандартів НАТО та передового досвіду підготовки бійців підрозділів спеціального призначення.

Одним із надзвичайно перспективних напрямків, на думку поважних гостей, є ІТ-сфера, адже одна з провідних литовських фірм компанія “NEVDA”, яка працює в Литві в державному секторі, зокрема, у сфері електронного документообігу, а також займається впровадженням інноваційних ІТ-рішень в галузі освіти, уже має успішний досвід співпраці в регіонах України в особі дочірньої компанії ТОВ “АЙТІ ПРО”. Як зазначив присутній на зустрічі генеральний директор компанії “Айті Про” Редас Лаукіс, Хмельниччина – унікальний регіон, де перетинаються різноманітні торгові шляхи, і для його успішного розвитку потрібні люди та ІТ-системи. За його словами, налагодження співпраці дасть поштовх розвитку ІТ-технологій в області та сприятиме прийняттю швидких та ефективних рішень.

Окрему увагу учасники зустрічі приділили розвитку співпраці в сфері культури. Зокрема, Сергій Гамалій розповів гостям, що наразі в області ведеться активна робота над перспективним і новим для Хмельниччини проєктом – кінофестивалем, який планується провести уже восени. Посадовець запросив литовську сторону долучитися до участі в цьому заході та привезти на фестиваль роботи литовських кінематографістів.

За словами представників посольства, Литва також зацікавлена у поглибленні зв’язків між професійними діячами галузі культури, зокрема, істориками, художниками, тощо. Проте не залишаються поза увагою і можливі проєкти культурного обміну, організації спільних заходів. Окрім культурних проєктів, вони висловили зацікавленість у налагодженні контактів між навчальними закладами, вивченні досвіду в сфері освіти, впровадженні програм обміну студентами, тощо.

Підсумовуючи зустріч, Сергій Гамалій ще раз подякував пану Послу за плідну зустріч та запевнив, що з боку облдержадміністрації вони можуть сподіватися на всебічну підтримку в реалізації проєктів.

На завершення відбувся обмін пам’ятними подарунками.