17.06.2021 — 17:27

Одним із основних завдань для регіону є нарощення промислового потенціалу та  підвищення його конкурентоздатності, – Сергій Тюрін

На цьому наголосив перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін під час сьогоднішнього засідання правління Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області (ХСПП) та Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області (ООРХО). До вирішення та обговорення спільних проблем також долучилися президент Українського союзу промисловців і підприємців, голова Об’єднання організацій роботодавців України Анатолій Кінах, голова обласної ради Віолета Лабазюк, голова ХСПП Іван Дунець, керівники промислових підприємств, профспілок області та інші запрошені.

Звертаючись до учасників зібрання, Сергій Тюрін відмітив, що на порядок денний винесені надзвичайно актуальні питання, серед яких розвиток промислового виробництва, підтримка вітчизняних товаровиробників, співпраця з органами влади. За його словами, промисловість відіграє ключову роль у соціально-економічному розвитку країни і Хмельниччини зокрема. Тому одним із основних завдань для регіону є нарощення промислового потенціалу та  підвищення його конкурентоздатності.

Посадовець проінформував, що на сьогодні промисловий комплекс Хмельниччини утворюють більше 1000 підприємств, де зайнято чверть працюючих регіону (понад 49 тис. працівників). Промислова продукція в загальному обсязі реалізованої продукції (товарів і послуг) становить близько третини, що також свідчить про вагомість промислової галузі в економіці регіону.

В структурі промисловості області найбільшу частку традиційно займає діяльність з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – у січні-березні п. р. 44% (і це завдячуючи Хмельницькій АЕС). Переробна промисловість має частку 53%. І в цій категорії найбільші за обсягами виробництво харчових продуктів – більше 20%, виробництво ґумових і пластмасових виробів – 14%, машинобудування – 5%, металургійне виробництво – 4%.

Посадовець відмітити, що на території нашої області працює чимало успішних промислових підприємств, які є потужними гравцями на ринку та лідерами в певних галузях. Разом з тим, на жаль, існують проблеми в окремих секторах промисловості. Так, підсумки роботи промисловості за останні роки показують скорочення загальних обсягів виробництва харчових продуктів, текстильних виробів, хімічної продукції, в машинобудуванні. В цілому за минулий рік індекс промислового виробництва склав 97,5%. На падіння обсягів промисловості впливали як зовнішні, так і внутрішні фактори. У тому числі свій негативний вплив мала світова пандемія коронавірусної хвороби.

Перший заступник голови ОДА зауважив, що для вирішення цих проблемних питань слід спільно шукати шляхи, і обласна влада готова максимально цьому сприяти. Він додав, що обласна адміністрація вже почала певну роботу в цьому напрямку. Так, на початку року головою ОДА провів ряд зустрічей з керівниками промислових підприємств молокопереробної, м’ясопереробної, хлібопекарської галузей, у ході яких обговорювалися проблемні питання та специфіка функціонування окремих сфер бізнесу в області. Також напрацьовано пропозиції щодо подальшого розвитку зазначених галузей.

Підсумовуючи сказане, Сергій Тюрін побажав всім плідної роботи та висловив впевненість у тому, що цей захід забезпечить досягнення позитивних результатів у подальшій діяльності підприємств та області в цілому.

В свою чергу, Анатолій Кінах під час виступу озвучив актуальні питання для бізнесу: сплата податків, створення умов для підвищення конкурентоспроможності, підтримка вітчизняних товаровиробників, ведення бізнесу, розвиток економіки, тощо.

Анатолій Кирилович розповів, що Український союз промисловців та підприємців (УСПП) уже готує системні пропозиції, які сформовані у документі “Платформа економічного патріотизму: невідкладні заходи 2021”. Документ визначає орієнтири докладання зусиль на 2021 рік та містить конкретні пропозиції, спрямовані на відновлення економічного розвитку країни. Її основою стали результати експертних обговорень, круглих столів, форумів, організованих УСПП спільно з партнерами та науковцями, а також меморандуми про співробітництво. Дані пропозиції та напрацювання будуть направлені до Офісу Президента, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

“Сучасна промисловість, трудова міграція, бідність, демографічна криза, деінституалізація – це ті проблемні питання, які мають  розглядатися як дуже важливий національний стратегічний пріоритет. Усі мають бути дотичні до їх вирішення – і ті хто сплачує податки, створює робочі місця, і ті хто забезпечує життєдіяльність держави. Можна формувати сучасні програми, хороші рішення, але коли не має системи управління, яка спроможна довести до кінцевого результата, ці програми будуть не ефективними”, – сказав Анатолій Кінах.

Далі голова Союзу промисловців і підприємців та об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець розповів про необхідність створення умов для підвищення конкурентоспроможності вітчизняних промислових підприємств.

В продовження засідання учасники більш детально обговорили порушені питання. За підсумками обговорення напрацьовано ряд конкретних пропозицій, які будуть направлені до Кабінету Міністрів України для вжиття заходів та розробки відповідних планів.