07.07.2021 — 13:15

Робота служб зайнятості є надзвичайно важливою та актуальною для мешканців нашого краю, – Сергій Тюрін

Про це зазначив перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін під час наради “Про підсумки діяльності Хмельницької обласної служби зайнятості за січень-червень 2021 року та визначення основних завдань для забезпечення системної роботи щодо надання якісних соціальних послуг населенню і роботодавцям”.

“У сьогоднішніх умовах робота служб зайнятості є надзвичайно важливою та актуальною для мешканців нашого краю. І це особливо стало відчутним за останній рік, коли на нашу країну поширилася пандемія коронавірусу. Ми спостерігали уповільнення економічної активності, внаслідок чого багато громадян змушені були звернутися до центрів зайнятості. На сьогодні ситуація більш-менш стабілізувалася, і нашими основними завдання є забезпечення сталого соціально-економічного розвитку нашого регіону шляхом підвищення конкурентоспроможності підприємств, сприяння залученню інвестицій в економіку області, створення сприятливого бізнес-клімату в регіоні”, – сказав Сергій Тюрін, звертаючись до учасників засідання.

Поряд з цим, відмітив посадовець, облдержадміністрація посилено працює над такими завданнями як розбудова індустріальних парків, підтримка інвесторів (створено Офіс супроводу інвесторів), створення ефективної системи соціального захисту громадян, які потребують державної підтримки, покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, охорони здоров’я, створення якісної інфраструктури території (Програма Президента України «Велике будівництво», ремонт доріг, будівництво водогонів у територіальних громадах тощо. При цьому, особлива увага приділяється створенню нових робочих місць, підвищенню рівня заробітної плати, легалізації тіньової зайнятості.

“Наше спільне з вами завдання – у цей складний для держави час об’єднати зусилля та спрямувати діяльність усіх гілок влади на досягнення продуктивних результатів в усіх сферах економіки, щоб дати людям впевненість у завтрашньому дні”,- наголосив перший заступник голови ОДА.

В продовження наради директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня проінформував учасників про діяльність обласної служби зайнятості у січні-червні 2021 року та визначення основних завдань для забезпечення системної роботи щодо надання якісних соціальних послуг населенню і роботодавцям у ІІ півріччі 2021 року.

Так, за даними Головного  управління  статистики у Хмельницькій області кількість зайнятого населення у віці 15-70 років у І кварталі 2021 року, у порівнянні з І кварталом 2020 року, скоротилася на 37,6 тис. осіб та становила 488,1 тис. осіб. Рівень зайнятості населення у віці 15-70 років скоротився з 57,1% до 53,5%. Кількість безробітного населення (за методологією МОП) у віці 15-70 років у  І кварталі 2021 року, у порівнянні з І кварталом 2020 року, зросла на 11,3 тис. осіб та становила 60,1 тис. осіб.  Рівень безробіття  населення  у  віці 15-70 років зріс з 8,5% до 11,0% робочої сили.

Середній розмір заробітної плати штатних працівників в області у квітні  2021  року становив 11,8 тис. гривень, що майже у 2 рази вище мінімальної заробітної плати (6000 грн), проте на 13% нижче, ніж у середньому по Україні (13,5 тис. гривень). Серед видів економічної діяльності, найвищою заробітна плата була у сільському господарстві (17 тис. гривень), фінансовій та страховій діяльності (16 тис. гривень), у державному управлінні та обороні (14 тис. гривень), будівництві та промисловості (13 тис. грн), в охороні здоров’я (10,9 тис. грн), інформації, телекомунікації та освіті (10 тис. гривень). Найнижчою – у тимчасовому розміщуванні й організації харчування (3 тис. гривень).

Також за інформацією роботодавців, поданою до обласної служби зайнятості, у січні-червні 2021 року роботодавцями подано інформацію про заплановане вивільнення 4,4 тис. працівників, що в 2,3 раза (або на 2,5 тис. осіб) більше ніж у січні-червні 2020 року. Із загальної кількості попереджених про вивільнення 71% становили працівники державного управління й оборони, 23% – освітяни, 3% – у галузі охорони здоров’я. Фактично звільнено 1153 особи, за послугами до обласної служби зайнятості звернулося 608 працівників.

Послугами обласної служби зайнятості у січні-червні 2021 року скористалося 47,2 тис. громадян, які шукали роботу, з них 30,0 тис. осіб мали статус зареєстрованого безробітного, що на 0,6% менше ніж у січні-червні 2020 року. Допомогу по безробіттю отримували 28,5 тис. осіб. У січні-червні 2021 року база даних Хмельницької обласної служби зайнятості налічувала 16,7 тис. вакансій, що на 2,5% більше ніж у січні-червні минулого року. Середній розмір оплати праці у заявлених роботодавцями вакансіях становив 7283 грн.

Крім того, за сприяння служби зайнятості отримали роботу 11,0 тис. осіб, зокрема 8,1 тис. безробітних, що на 12% більше ніж за аналогічний період минулого року. 2039 безробітних скористалися можливістю пройти підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації. Зокрема, у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості навчалася 1401 особа.   До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 1880 осіб.

Станом на 1 липня 2021 року послуги обласної служби зайнятості отримували 27,4 тис. громадян, з них 12,8 тис. осіб мали статус безробітного, що на 31% менше ніж на 1 липня 2020 року. Кількість актуальних вакансій становила 2,1 тис. одиниць, що на 21% більше, ніж на відповідну дату минулого року. У середньому на 1 вакансію претендували 6 осіб (на 1 липня 2020 року – 10 осіб).