15.07.2021 — 10:21

Сьогодні відзначається День українських миротворців

День українських миротворців встановлено постановою Верховної Ради України від 21 травня 2013 року. Саме цього дня у 1992 році з місії у Боснії розпочалася участь українських військових в операціях з підтримання миру і безпеки, які під егідою ООН, ОБСЄ, НАТО і ЄС проводяться в «гарячих точках» планети.

На знак шани місії миротворців, які несуть службу по всьому світу, їх самопожертви та самовідданості, а також в пам’ять загиблих, в рамках робочого візиту на Хмельниччину заступник Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко, голова адміністрації Сергій Гамалій, голова обласної ради Віолета Лабазюк, перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, міський голова Олександр Симчишин, представники відділу у Хмельницькій області Міністерства у справах ветеранів України, ветерани АТО, представники обласної Спілки ветеранів Афганістану поклали квіти до фотогалереї пам’яті Героїв Небесної Сотні та загиблих воїнів у зоні АТО і пам’ятника подолянам, полеглим в Афганістані та локальних війнах на територіях інших держав.

“Цей день важливий в історії України, адже він присвячений тим людям, які розуміють, що таке справедливість, мир, людям, які показують нашу державу  з позитивної точки зору за кордоном. Адже для того, щоб бути миротворцем, недостатньо бути просто воїном, потрібно бути дипломатом, психологом, людиною, яка розуміє проблеми інших. Хто, як не Україна, після початку російської агресії розуміє, що таке проблеми людей, що таке горе, втрата своїх територій? Тому миротворці, які працюють за кордоном, є нашими дипломатами, вони є тими, хто проявляють Україну з найкращої сторони. І ми повинні поважати і завжди пам’ятати тих, хто загинув під час участі в миротворчих операціях, аби майбутні покоління розуміли цей подвиг, використовували ці знання і досвід проти Російської Федерації, яка сьогодні здійснює агресію відносно нашої держави”, – сказав Олексій Ілляшенко.