15.07.2021 — 21:16

Володимир Білик провів нараду щодо стану поводження з відходами у Хмельницькій області

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Володимир Білик провів робочу нараду з питання щодо координації дій органів влади в сфері поводження з відходами. До розмови долучилися представники Департаменту природних ресурсів та екології ОДА, Держекоінспекції у Хмельницькій області та голови районних державних адміністрації.

Як зауважив Володимир Білик, питання поводження з відходами є одним із стратегічних як для області, так і для кожної окремої громади, адже від того наскільки ефективно налагоджено управління відходами, залежить екологічний стан території, добробут та здоров’я мешканців, перспективи розвитку рекреаційного потенціалу краю та багато інших показників. Саме тому дуже важливою є координація роботи всіх учасників цього процесу та об’єднання зусиль задля забезпечення екологічного благополуччя.

“Маємо спільну мету, а тому повинні працювати  злагоджено. Зараз спостерігаємо випадки, коли  робота щодо дотримання законодавства про відходи ведеться точково, в різних напрямках. Наприклад, контролюючі органи проводять перевірки порушників, виносять приписи та застосовують певні санкції, а ті все одно не роблять належних висновків. Вважаю, що налагодивши взаємодію між Департаментом  природних ресурсів та екології, Держекоінспекцією, райдержадміністраціями та громадами, ми зможемо значно підвищити ефективність цієї роботи та зрушити з місця ті проблеми, що накопичилися за довгі роки у сфері поводження з відходами,” – зазначив Володимир Білик.

Більш детально про першочергові завдання у цьому напрямку розповіла директорка Департаменту природних ресурсів та екології Ганна Богданович. За її словами стан справ в галузі поводження з відходами в області надзвичайно напружений. Це і відсутність проєктно-кошторисної документації на полігони твердих побутових відходів (із 21 полігонів в області її мають усього 5), і  незадовільний екологічний стан та незавершена паспортизація місць видалення твердих побутових відходів на території селищних та сільських рад, і перевантаженість полігонів. Переважна частина побутових відходів захоронюється, частка компостування та рециклінгу залишається незначною. Роздільне збирання відходів частково запроваджено лише у 27 населених пунктах області, а паспортизовані тільки 524 із 746 полігонів та сміттєзвалищ. Посадовиця звернула також увагу на низький рівень поводження з медичними відходами, проблему стихійних сміттєзвалищ.

Далі учасники наради обговорили практичні аспекти комунікації між суб’єктами поводження з відходами та шляхи співпраці, зокрема можливість  створення робочих груп чи комісій при райдержадміністраціях, які б відповідали саме за цей напрямок діяльності. Було запропоновано включити до їх складу представників як самих РДА, так і Держекоінспекції, Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування.

Також присутні обговорили можливість залучення до роботи щодо поводження з відходами представників підрозділів служби державної охорони природно-заповідного фонду, який займає в області досить значну площу, адже такі фахівці мають відповідні повноваження щодо контролю за дотриманням природоохоронного законодавства на природно-заповідних територіях та відповідні важелі впливу на його порушників.

Окрім того, було досягнуто домовленості з очільником Держекоінспекції в області Андрієм Мартиновим про те, що про виїзди інспекторів на позапланові перевірки фактів порушень щодо поводження з відходами будуть інформуватися також райдержадміністрації, аби у разі необхідності їх представники могли до них долучитися. Така співпраця дозволить РДА мати більш повну картину ситуації на території та оперативніше реагувати на випадки порушень.