22.07.2021 — 18:29

Від сільського господарства до ІТ-технологій: в ОДА обговорили напрямки співпраці з Узбекистаном

Налагодження широкого спектру можливих напрямків співпраці між Хмельниччиною та Узбекистаном, від традиційних сільського господарства та текстильної промисловості до ІТ-технологій та освіти – саме про це говорили сьогодні голова облдержадміністрації Сергій Гамалій та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Узбекистан в Україні Алішер Курманов під час зустрічі, що відбулася в рамках робочої поїздки пана Посла на Хмельниччину.

До участі в розмові долучилися також перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, директорка Департаменту економічного розвитку ОДА Олена Бохонська та радник з торгово-економічних питань посольства Республіки Узбекистан в Україн Бобур Расулов.

Вітаючи поважних гостей, Сергій Гамалій висловив їм щиру вдячність за увагу до нашого краю та запевнив, що Хмельниччина відкрита для всебічної співпраці з Узбекистаном, адже наші країни поєднує давня та міцна дружба і тісні економічні зв’язки. Так, за минулий рік загальний товарообіг між нашою областю та партнерами з Узбекистану склав понад 7 млн доларів, і голова адміністрації висловив переконання, що цю суму можна досить легко збільшити принаймні наполовину.

Серед стратегічних напрямків співпраці посадовець назвав аграрну сферу, легку промисловість, а також туризм. Він додав також, що з ініціативи Президента в Україні особливу увагу та підтримку держави зараз має питання розвитку кіноіндустрії, а тому в області створено кінокомісію, одним із головних завдань якої є популяризація локацій Хмельниччини як знімальних майданчиків для кіно. Тому, як зазначив голова ОДА, виробництво кінофільмів також може стати однією із точок дотику у майбутній співпраці.

“Ми відкриті до будь-яких пропозицій щодо зміцнення наших зв’язків в усіх сферах, як економічній, так і культурній. Ми готові усіляко сприяти представникам вашого бізнесу і створили для цього Офіс супроводу інвесторів, до якого увійшли представники різних державних органів та служб, і який має на меті максимально спростити для інвестора умови роботи в області, а також скоротити час і зусилля при отриманні необхідних дозвільних документів, – зазначив Сергій Гамалій. – Тому будемо раді допомогти у вирішенні будь-яких питань, аби наші дружні стосунки міцніли і розвивалися.”

В свою чергу Алішер Курманов зауважив, що наразі найголовніше завдання – окреслити первинні напрямки взаємодії та визначити найбільш перспективні, які можна буде розвивати далі.

“Зараз наша співпраця – це такий собі природний процес, який відбувається практично без нашої участі. Але ж Україна – це батьківщина великих винахідників, новаторів, виробників. Якщо ми організуємо цілеспрямовані потоки і віднайдемо нові спільні точки взаємодії, то зможемо досягти значних успіхів і зростання товарообігу. Україну та Узбекистан пов’язують настільки гарні стосунки, що співпраця просто приречена на успіх, а  від нас залежить лише те, наскільки великим він буде,” – сказав пан Посол.

Він зазначив, що Узбекистан зараз бачить в Україні своєрідні ворота до Європи. За його словами, наша держава пройшла серйозний шлях до європейських ринків, трансформуючи свою економіку під європейські стандарти, має гарний досвід  у впровадженні таких проєктів як “Прозорро” чи “Дія”, які полегшують ведення бізнесу та створюють сприятливе бізнес-середовище. Узбекистан зараз робить лише перші кроки у цьому напрямку, тому може багато чому навчитися в України. В свою чергу, зазначив дипломат, Узбекистан може відкрити для України азійський ринок, який вже зараз складає понад 100 млн споживачів. А враховуючи об’єднавчі тенденції в Азії, цей ринок невдовзі може значно розширитися і сягнути понад 1 млрд.

Окремий акцент учасники розмови зробили на розвитку системної міжрегіональної співпраці. Пан Посол повідомив, що наразі серйозно розглядається ідея проведення форумів між регіонами України та Узбекистану відповідно до напрямків їх економічної спеціалізації. Сергій Тюрін в свою чергу зауважив, що наприкінці жовтня у Хмельницькому та Кам’янці-Подільському заплановано проведення міжнародного економічного бізнес-форуму, і запросив представників Узбекистану долучитися до участі в ньому. Цей захід, за словами Сергія Тюріна, може відкрити нову сторінку у налагодженні зв’язків.

Не оминули увагою і пропозицію Сергія Гамалія щодо співпраці в сфері кіноіндустрії. Алішер Курманов зазначив, що зараз в Узбекистані велика увага приділяється увічненню пам’яті воїнів, які брали участь у Другій світовій війни та віддали свої життя задля перемоги над нацизмом. Оскільки ця тематика широко висвітлюється через кінофільми, то локації Хмельниччини можуть бути дуже цікавими для узбецької сторони для зйомок саме історичних кінокартин.

На завершення зустрічі голова ОДА та пан Посол обмінялися символічними пам’ятними подарунками.