23.07.2021 — 21:47

Посол Узбекистану зустрівся з бізнес-спільнотою Хмельниччини

Триває робочий візит на Хмельниччину Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Узбекистан в Україні Алішера Курманова. Сьогодні в рамках візиту у Хмельницькій торгово-промисловій палаті іноземний гість мав можливість поспілкуватися з представниками бізнес-спільноти області. Також до розмови долучився перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, перший заступник Хмельницького міського голови Роман Примуш, президент Хмельницької ТПП Наталія Бєлякова, очільник Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області Іван Дунець та інші представники влади і бізнесу.

Як зазначив Сергій Тюрін, між Україною та Республікою Узбекистан існують давні та тісні зв’язки як в сфері ділового обміну та співробітництва, так і в сфері культури.

“Нас об’єднує велика спільна історія. Між країнами підписані відповідні угоди про співробітництво. По кожному з напрямків SMART-спеціалізації, які окреслені для нашого регіону – а це агропромисловий комплекс, легка промисловість та туризм – ми зацікавлені взаємодіяти, тож сподіваємося, що завдяки вашому, пане Посол, візиту вже у найближчий час ми активізуємо нашу роботу в цих напрямках, що дасть змогу в рази збільшити наш товарообіг,” – сказав посадовець, вітаючи Алішера Курманова.

Серед присутніх підприємців були представники тих галузей економіки, які є найбільш розвиненими в області: харчової та легкої промисловості, а також транспорту, ІТ-сектору тощо. Як зазначив пан Посол, узбецький ринок дуже зацікавлений в українських харчових продуктах, зокрема у цукрі, молочній та м’ясній продукції, олії.

Разом з тим, окрім налагодження нових каналів торгівлі, надзвичайно цікавими напрямками роботи можуть бути створення спільних підприємств та обмін досвідом між українськими і узбецькими бізнесменами у високотехнологічних сферах, бо за словами гостя, наші фахівці мають багатий досвід співпраці з європейським ринком, вихід на який наразі є одним із пріоритетів для узбецької сторони.

Користуючись нагодою, Сергій Тюрін також анонсував для усіх присутніх, що наприкінці жовтня у Хмельницькому та Кам’янці-Подільському заплановано проведення міжнародного економічного бізнес-форуму та запросив бізнес-спільноту і представників Узбекистану долучитися до участі в ньому. Цей захід, за словами посадовця, може відкрити нову сторінку у налагодженні нових партнерських зв’язків між нашими регіонами.