03.08.2021 — 18:23

Масштабне заліснення України: в облдержадміністрації обговорили питання реалізації Указу Президента

Нещодавно Президент України підписав указ, яким дав старт амбітному проєкту “Масштабне залісення України”. У межах цієї цільової державної програми у наступні 10 років в державі планується створити 1 мільйон гектарів лісів, а в перші три роки висадити 1 мільярд дерев. Хмельниччина має значний природний потенціал, а лісівники області є одними із кращих в державі, завдяки чому наш край має усі можливості, аби внести значний вклад у реалізацію цього важливого для усіх проєкту. На цьому наголосив сьогодні голова облдержадміністрації Сергій Гамалій під час селекторної наради з керівниками громад Хмельниччини.

До участі в нараді долучилися також директор Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Ганна Богданович, керівники Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства і ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області.

“Завдання, яке стоїть перед нами, дуже масштабне і відповідальне, бо ліс – це одне з найголовніших природних багатств, яке ми маємо примножувати, особливо зараз, коли ми все частіше стикаємося із зміною клімату та іншими негативними наслідками людської діяльності. На сьогодні маємо два основних напрямки роботи: аналіз ресурсів області для збільшення площі лісових насаджень та збереження тих лісів, що ми вже маємо,” – зазначив голова ОДА.

Як повідомила Ганна Богданович, наразі Департамент природних ресурсів та екології ОДА звернувся до ГУ Держгеокадастру в області, аби отримати інформацію про наявні на території Хмельниччини ділянки деградованих та малопродуктивних земель, які можуть бути в подальшому використані для заліснення.

Посадовиця нагадала, що у попередні роки в області була проведена певна робота щодо консервації низки земельних ділянок. Відповідно до законодавства такі заходи вживаються щодо деградованих та малопродуктивних земель, які більше непридатні для ведення сільського господарства, а також  земельних ділянок, на яких здійснювалася діяльність промислових підприємств, з метою їх подальшого відновлення та раціонального використання.

Ганна Богданович звернула увагу, що частина цих ділянок ділянок  були залісненні держлісгоспами в розрізі програми «Ліси України» у період 2007-2011 років, на іншій відбулося самозаліснення, проте ці землі з низки фінансових та юридичних причин не були включені до лісового фонду. Саме тому зараз необхідно вжити заходів, аби унеможливити передачу таких ділянок в приватну власність для ведення особистого селянського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, тощо, адже там уже наявні ліси. Директорка Департаменту наголосила, що такі дії можуть призвести до знищення існуючих лісів, які є державною власністю, і за них не буде сплачена відновна вартість.

Начальник ГУ Держгеокадастру Василь Василенко зауважив, що в області можна виділити чотири категорії земель, що можуть бути резервом для збільшення залісненості. Так, у 2010-20213 році було розроблено робочі проєкти землеустрою щодо консервації деградованих малопродуктивних земель на площі 5622 га. Значна їх частина передана у постійне користування держлісгоспам, однак все ще залишається резерв для подальшої передачі їм таких земель.

Окрім того, в області обліковується 2765 га порушених земель (яри, землі, що піддалися зсувам, нерекультивовані вироблені земельні ділянки гірничодобувних підприємств, тощо), які потребують спільного обстеження та можуть бути резервом для підвищення лісистості території області. Також з 286,4 тис. га земель лісогосподарського призначення в області передано в постійне користування Хмельницькому ОУЛМГ лише 193,6 тис. га. Ще 92,8 тис.га – а це землі комунальних лісгоспів, землі запасу лісогосподарського призначення – також мають бути обстежені щодо можливості відведення ділянок державним лісогосподарським підприємствам для заліснення. Відповідну роботу потрібно здійснити і щодо самозаліснених земель, адже раніше це питання не вивчалося. Також посадовець звернув увагу, що при передачі таких ділянок необхідно буде передбачити кошти на виготовлення проєктів землеустрою, як того вимагає законодавство.

Петро Пешко, в свою чергу, відзначив, що Указ Президента є дуже своєчасним, адже збереження та відтворення лісів має важливе для збереження екологічної рівноваги. Загалом, за інформацією управління, з 2007 по 2011 рік держлісгоспи здійснили заліснення понад 5 тисяч гектарів земель. Близько 1 тис га цих земель вже перебували їх користуванні, ще на 3 тис га було виготовлено правовстановлюючі документи за кошти держлісгоспів, понад 1 тис. га досі не оформлені. Частково – це ліси в природно-заповідних зонах, оскільки процедура вимагає проведення оцінки впливу на довкілля, яка вимагає залучення значних коштів.

Посадовець наголосив, що лісорозведення є процесом довготривалим та потребує значних капіталовкладень і чітких економічних розрахунків. Саме тому, на його думку, задля успішної реалізації Указу Президента, територіальні громади мають розробити відповідні місцеві програми підтримки. Разом з тим, лісівники Хмельниччини успішно працюють над впровадженням передових технологій та світового досвіду у веденні лісового господарства: не так давно запрацював перший в Україні автоматизований центр з вирощування сіянців із закритою кореневою системою,  висадка яких може здійснюватися протягом усього вегетаційного періоду, розробляється спеціалізована техніка, яка має механізувати роботу лісівників та прискорити висадку лісу.

Підсумовуючи, Сергій Гамалій ще раз акцентував увагу голів тергромад, що основним завданням всіх органів самоврядування, лісогосподарських підприємств є вишукування земель, на яких можна провести заходи з лісорозведення, організація і фінансування робіт по вирощуванню лісу.

“Маємо об’єднати зусилля та в стислі терміни об’єктивно вивчити питання щодо резервів земель, на яких можливо провести висадку дерев. Також ще раз наголошую: особливу увагу потрібно звернути на протидію “чорним лісорубам” та незаконним вирубкам лісів, аби ми не втратили ті ліси, що маємо,” – сказав голова ОДА.