03.08.2021 — 18:11

Підписано Меморандум про співпрацю в сфері збереження історико-архітектурної спадщини та розвитку культурного потенціалу Кам’янця-Подільського

Меморандум про співпрацю в сфері збереження історико-архітектурної спадщини та розвитку культурного потенціалу міста Кам’янець-Подільського, в рамках реалізації державної програми «Велике будівництво»укладено сьогодні між Міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком, головою обласної державної адміністрації Сергієм Гамалієм, міським головою Михайлом Посітком та народним депутатом України Ігорем Марчуком.

Першочергово Кам’янець-Подільська міська рада зобов’язалася розробити Концепцію розвитку Старого міста Кам’янець-Подільського з врахуванням статусу Національного історико – архітектурного заповідника «Кам’янець». Відповідну методичну та консультативну допомогу у підготовці та її затвердженні має надати МКІП.

Також, в рамках меморандуму, впродовж 2021 року планується об’єднати зусилля задля реалізації проєкту протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках архітектури національного значення Кушнірська башта,16 ст. на вул. Старопоштовий узвіз, 1 та комплексі Нижньої польської брами, 15-16 ст. на вул. Руська, 2б, з  дотриманням положень Концепції розвитку Старого міста.

“Реставрація пам’яток історико-архітектурної спадщини Кам’янець-Подільського – наше спільне завдання, адже це не лише дозволить зберегти їх для наших нащадків, а й сприятиме розвитку туристичного, культурного та економічного потенціалу нашої “Квітки на камені”, – відмітив голова облдержадміністрації Сергій Гамалій.

Важливою умовою будь-яких робіт є фінансування. Тож у меморандумі передбачено можливість виготовлення проектно-кошторисної документації для виконання протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках архітектури з Державного бюджету України. А от виконання ремонтно-реставраційних робіт відбуватиметься з залученням інвесторів до співфінансування.