06.08.2021 — 17:54

В ОДА обговорили заходи, спрямовані на зменшення впливу стихії на енергомережу області

Сьогодні голова облдержадміністрації Сергій Гамалій провів оперативну нараду щодо стану ліквідації наслідків негоди, що вчора наробила лиха на Кам’янеччині, та заходів, спрямованих на зменшення збитків від природних надзвичайних ситуацій. До розмови долучилися заступники голови ОДА Сергій Ткачук та Володимир Юр’єв, начальник ГУ ДСНС в Хмельницькій області Едуард Братко, представники АТ “Хмельницькобленерго” та директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра.

Нагадаємо, що вчора на території Кам’янець-Подільського району спостерігалося різке погіршення погодних умов, що супроводжувалося сильними поривами вітру (понад 20 м/с) та заливним дощем. Як повідомив Едуард Братко, на ранок знеструмлені були 240 населених пунктів, до 14 год без електропостачання все ще залишалися 111 населених пункти. За словами очільника надзвичайників повністю відновити його планують до 21 год. Також наразі тривають подвірні обходи для збору повної інформації щодо обсягів шкоди, завданої стихією. За попередньою оцінкою, пошкоджено дахи майже в пів сотні будівель, проте, на щастя, немає пошкоджень об’єктів критичної інфраструктури та людських жертв.

Представник “Хмельницькобленерго” додав, що затримка із відновленням електропостачання викликана заходами безпеки, адже ремонтні бригади ретельно перевіряють усі можливі обриви ліній електропередач в населених пунктах та усувають їх повністю, бо підключення пошкоджених ліній становить значну  небезпеку для людей.

Далі у ході наради присутні обговорили заходи, які потрібно вжити, аби надалі звести до мінімуму можливі наслідки від негоди для енергопостачання. Як зазначив Сергій Гамалій, щоразу після таких надзвичайних ситуацій витрачаються величезні матеріальні та людські ресурси.

“Замість того, щоб витрачати сили, кошти і час на ліквідацію наслідків стихії, нам потрібно напрацювати перелік заходів, які допоможуть запобігти цим наслідкам,” – наголосив очільник області.

За інформацією АТ “Хмельницькобленерго” в області існує досить серйозна проблема із очисткою охоронних зон ліній електропередач від зелених насаджень. Загалом не виникає проблем з утриманням ЛЕП 110 кВ і практично немає питань щодо ЛЕП 35 кВ, то охоронні зони ліній 10 кВ, які мають велику протяжність, потребують термінової розчистки від дерев та кущів. За словами представників енергопостачальної компанії, їх працівники здійснюють роботи згідно відповідних графіків, проте потребують допомоги та сприяння у цій роботі як від органів місцевого самоврядування, так і від власників зелених насаджень вздовж ЛЕП.

Андрій Козюра звернув увагу на те, що дуже важливим є чіткий контроль за дотриманням усіх ДБН та інших нормативних документів, які визначають вимоги до утримання охоронних зон ліній електропередач, адже їх ігнорування не лише призводить до пошкодження їх, а й може спричиняти трагічні наслідки, коли в результаті обриву від ураження електричним струмом можуть постраждати люди. Він акцентував увагу на проблемі відсутності пожежних під’їздів та недотримання відстані від будівель до зелених насаджень, що в разі надзвичайних ситуацій створює додаткову небезпеку як для громадян, так і рятувальних служб.

Заслухавши цю інформацію, Сергій Гамалій доручив підготувати перелік тих ділянок ЛЕП, які потребують упорядкування охоронних зон, аби розуміти цілісну картину ситуацію.

“Маючи такі дані, ми зможемо допомогти координувати ці роботи з територіальними громадами, лісівниками, надзвичайниками та іншими службами, наприклад, створювати спільні бригади з “Хмельницькобленерго”, адже зрозуміло, що біля електромереж потрібно дотримуватися особливих заходів безпеки та правил охорони праці,” – наголосив очільник адміністрації.

Також Сергій Ткачук звернув увагу присутніх, що в області обліковується понад 5 тис.км місцевих доріг, на утримання яких, в тому числі й обрізку дерев вздовж автошляхів, закладаються певні кошти субвенції з державного бюджету. Проаналізувавши, на яких ділянках вздовж доріг прокладені лінії електропередач, можливо на майбутнє закласти кошти дорожнього фонду на упорядкування їх охоронних зон та очищення їх від рослинності.

Таким чином, було домовлено, що протягом наступного тижня представники АТ “Хмельницькобленерго” підготують узагальнену інформацію про ситуацію із лініями електропередач в області, і на її основі буде розроблено подальший план дій, що допоможуть зменшити вплив стихії на енергомережу області.

“Розуміємо, що це величезні обсяги роботи, але вона дуже важлива. Я переконаний, що не допускати проблем – це завжди краще, ніж боротися з наслідками. Обласна адміністрація сприятиме налагодженню конструктивного діалогу з головами громад, адже комфорт та безпека наших мешканців – це наше спільне завдання,” – наголосив Сергій Гамалій.