11.08.2021 — 16:36

Сергій Гамалій: Приватизація Дунаєвецького комбінату хлібопродуктів – це початок нової історії успіху

Відкрито, легко та прозоро – саме такі враження від участі у приватизації державного майна залишилися у нового власника Дунаєвецького комбінату хлібопродуктів, аукціон з продажу якого відбувся у травні поточного року. Продаж цього підприємства дав старт прозорій приватизації цілої низки таких підприємств, які досі перебували у власності держави. Загалом готується продаж ще 6 комбінатів хлібопродуктів в різних куточках України.

10 серпня в рамках робочого візиту на підприємство завітали голова ОДА Сергій Гамалій, його заступник Сергій Ткачук та заступник начальника регіонального відділення Фонду держмайна України по Вінницькій та Хмельницькій областях– начальник Управління забезпечення реалізації повноважень у Хмельницькій області  Наталія Андрушко. Посадовці мали можливість з перших вуст дізнатися про подальші плани щодо роботи у спілкуванні з директоркою КХП Надією Ковбасюк, яка вже понад 20 років очолює колектив, та очільницею регіонального офісу компанії “Епіцентр Агро” Світланою Нікітюк, що представляє нового власника підприємства.

Як зауважив Сергій Гамалій, приватизація державного майна, яка відбувається за підтримки Уряду та Президента України Володимира Зеленського, покликана впорядкувати систему управління державною власністю, яка наразі є неефективною. Підприємства та об’єкти державної власності, на утримання яких витрачаються державні кошти, частина з яких не приносять доходу, а інша просто руйнується на очах, завдяки цій ініціативі отримали шанс на новий етап у своїй історії, і є багато підстав сподіватися на те, що історії їх приватизації стануть новими історіями успіху для бізнесу, держави та простих громадян.

Голова адміністрації висловив упевненість, що приватизація Дунаєвецького комбінату хлібопродуктів є однією із них. Завдяки приватизації державний бюджет отримав майже 228 млн грн, а сам комбінат – нового та ефективного власника, який зацікавлений інвестувати у підприємство.

Раніше комбінати хлібопродуктів монопольно контролювала держава, проте в умовах ринкової економіки ця модель управління показала свою неефективність. Це в повній мірі відчули і на Дунаєвецькому КХП, адже за словами Надії Ковбасюк, в останні роки підприємство не розвивалося, а швидше виживало, хоча матеріальна база його повністю збережена. Тому нового ефективного власника тут чекали вже давно, тим паче, що переможці аукціону мають намір не лише зберегти, а й модернізувати і розширити підприємство, адже “Епіцентр Агро” – великий агрохолдинг. Понад 50% його земельного фонду зосереджено саме на Хмельниччині, а отже компанія здатна самостійно повністю використати потужності комбінату для зберігання зібраного зерна.

Наталія Андрушко зазначила, що процес приватизації підприємства відбувався чітко та прозоро, адже Фонд державного майна кардинально змінив підходи у приватизаційному процесі і запустив онлайн ресурс privatization.gov.uа. Завдяки цьому кожен може отримати повну інформацію про будь-який об’єкт приватизації, який включений до переліку. Окрім того, продаж об’єктів відбувається через систему “Прозорро”, а тому до старту аукціону жоден з його учасників не знає про цінові пропозиції конкурентів та перелік інших учасників. Таким чином формується конкурентне середовище, завдяки якому цінова пропозиція по об’єкту вже на початок аукціону може значно перевищувати стартову. Саме так, за словами посадовиці і відбулося при продажу Дунаєвецького КХП, адже єдиний учасник торгів назвав ціну, яка майже на 40 млн грн перевищила стартову ціну на аукціоні.

“Завдяки прозорій приватизації об’єктів на Хмельниччині державний бюджет за перше півріччя 2021 року поповнився майже на 290 млн грн. Ми провели приватизацію 15 із 20 запланованих об’єктів. Зараз готуємо до аукціону наступні лоти,” – зазначила Наталія Андрушко.

Як каже Світлана Нікітюк, у правлінні компанії не вагаючись вирішили взяти участь в приватизації Дунаєвецького КХП, адже він має дуже зручне логістичне розташування та вже наявну інфраструктуру – понад 5 км залізничної колії. Поки що особливих змін в роботі підприємства не відбувається, адже на часі гаряча пора – жнива. Комбінат уже прийняв на зберігання значний обсяг  ранніх зернових, ще частину потужностей зарезервували для урожаю пізніх культур. Після закінчення приймання зерна планують розпочати демонтаж застарілих конструкцій та модернізацію виробництва у декілька етапів.

Великі сподівання на підвищення ефективності роботи комбінату покладають і в Новодунаєвецькій територіальній громаді, адже він є одним із бюджетоутворюючих підприємств. Як каже голова громади Антон Камінський, податки, які сплачує КХП до бюджету громади, становлять близько 10% його надходжень. Також підприємство забезпечує роботою понад 120 мешканців громади, виплачуючи досить непогану заробітну плату. Плани нових власників щодо розширення потужностей дають надію і на створення в регіоні нових робочих місць та зростання рівня заробітної плати, адже як і на інших  виробництвах, тут стикаються з проблемою плинності кадрів. За словами Надії Ковбасюк, на комбінаті завжди були привабливі умови роботи, гарний соціальний пакет для працівників, бо окремі фахівці, наприклад, сушильники,  як кажуть тут,  на вагу золота.

Загалом Дунаєвецький КХП має 7 земельних ділянок загальною площею 36,8543 га, а також нерухоме майно загальною площею понад 79 тис м², серед якого: елеватори, пекарні, млинзавод, лабораторії та інші виробничі приміщення. Практично увесь цей майновий комплекс вже переданий переможцю аукціону з приватизації. Очисні споруди взяла на баланс громада. Поки вирішується питання подальшої долі ще декількох об’єктів, зокрема пожежного депо та спецтехніки,  протирадіаційного укриття, розташованих на підприємстві, тощо.