11.08.2021 — 17:02

Відбулося засідання госпітальної ради Хмельницького госпітального округу

Сьогодні в ОДА у відеоселекторному режимі відбулося засідання госпітальної ради Хмельницького госпітального округу. Провів його заступник голови облдержадміністрації Сергій Ткачук. Члени госпітальної ради обговорили низку важливих для подальшого розвитку та ефективного функціонування мережі лікувальних закладів області питань.

Розпочинаючи роботу ради, Сергій Петрович розповів учасникам про можливість для лікарень взяти участь у програмі Міністерства розвитку громад та територій України, яка передбачає комплексне відновлення будівель, де розташовані приймальні відділення. Реалізація цієї програми розпочнеться у наступному році.

Також в ході обговорення, Сергій Ткачук проаналізував стан забезпечення киснем опорних та ковідних лікарень. За словами очільника, у цьому році планується відкриття п’яти кисневих станцій у закладах І хвилі. Тому перед учасниками було поставлене завдання підготувати лікарні, де буде встановлене обладнання, необхідне енергозабезпечення відповідної потужності для функціонування кисневої станції.

Далі члени госпітальної ради обговорили три ключових питання. Перше питання стосувалось реорганізації закладів охорони здоров’я (ЗОЗ) вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги та госпітального етапу екстреної медичної допомоги.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Олександра Завроцького, у поточному році, у зв’язку з реформою адміністративно-територіального устрою, центральні районні лікарні, за винятком Хмельницької, змінили власників, підпорядкування та назви. Відповідно типи закладів змінено на міські та селищні. Окрім того, Оринінську РЛ перепрофільовано у поліклініку, та за рішенням керівництва Староушицької ТГ припинено діяльність Староушицької РЛ.

Наразі в області наразі функціонує 87 ЗОЗ, з них 36 – вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги (В(С)МД). Це 7 Хмельницьких міських, 4 Кам’янець-Подільських міських ЗОЗ, СМСЧ м. Нетішин, 20 багатопрофільних лікарень – колишніх ЦРЛ, Чорноострівська та Грицівська лікарні, Оринінська поліклініка, Шепетівська вузлова лікарня.

Також, Олександр Завроцький доповів учасникам про результати реалізації Програми Президента “Велике будівництво” щодо проведення робіт з реконструкції та капітальних ремонтів приймальних відділень екстреної медичної допомоги (ЕМД) 10 опорних лікарень області.

Відтак, завершено реконструкцію приймальних відділень у Кам`янець-Подільській міській, Дунаєвецькій, Красилівській, Славутській, Старокостянтинівській та Шепетівській лікарнях. Завершено капітальний ремонт приймальних відділень ХОЛ, ХМЛ, Волочиської та Городоцької лікарень. Всього на реконструкцію приймальних відділень ЕМД станом на 1 липня 2021 р. освоєно кошти в сумі майже 82 млн. грн..

Наступне питання роботи госпітальної ради стосувалось обсягів надання вторинної медичної допомоги (ВМД) у ЗОЗ області, про що доповіла заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Тетяна Косовська. За словами Тетяни Петрівни, на обсяги надання ВМД у області впливають такі чинники як спектр та профіль лікарів спеціалістів, потужність ліжкового фонду, стан табельного оснащення, а також в останні два роки епідемічна ситуація, зумовлена пандемією коронавірусної інфекції.

Також на вторинному рівні дуже актуальною для галузі залишається кадрова проблема. Постає необхідність заохочення молодих спеціалістів залишатись працювати на місцях у закладах охорони здоров’я регіону. З метою закріплення спеціалістів, особливо у сільській місцевості, ефективним інструментом для підвищення якісного складу кадрового забезпечення, створено ряд програм місцевих стимулів шляхом виділення земельних ділянок, житла, оплати за житло лікарям, тощо.

Таким чином, основні проблеми які потребують вирішення це:

– кадрове забезпечення;

– упорядкування структури, штатних розписів ЗОЗ ВМД відповідно до фактичного фінансового ресурсу;

– інтенсифікація діагностично-лікувального процесу у ЗОЗ ВМД;

– покращення роботи з НСЗУ та у ЕСОЗ;

– дотримання обсягу та спектру послуг багатопрофільними (опорними) лікарнями.

На завершення робочого засідання, присутні заслухали інформацію щодо Стратегічного плану розвитку КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин», яку пропонується визначити опорною.

За словами головного лікаря КМЗ НРМ «СМСЧ м.Нетішин» Василя Пословського, сьогодні підприємство оснащене 150 ліжками при проектній потужності у 300 ліжок та площі 14,6 тисяч кв. м. Опалення та нагрів води, постачання киснем здійснюється за рахунок Хмельницької АЕС.

Наразі здійснюється співфінансування коштами обласного, міського та власного бюджету по закупівлі ангіографа, відкриття лабораторії ПЛР-діагностики та кисневої станції. Досягнуто розвитку реабілітаційної допомоги та розвитку ранньої діагностики онкопатології (відеоендоскопічне обладнання – колоноскопія, бронхоскопія тощо, відеокольпоскопія, дерматоскопія, відео ЛОР-комбайн). Встановлено станцію цілодобового моніторингу пацієнтів. Продовжується оновлення комп’ютерної техніки для ЕСОЗ.

Заклад також має намір придбати реанімобіль, який буде можливо використовувати і на платній основі. За програмою місцевих стимулів можливо забезпечення квартирою спеціалістів, задля вирішення кадрової проблеми, та додаткова 20% надбавка за кошти міського бюджету.

Також на вимогу громади, планується організування гемодіалізу, плазмаферезу, УФО та лазерного опромінення, відкриття кабінету гіпербаричної оксигенації.

Заслухавши представлену інформацію, члени ради затвердили Стратегічний план розвитку КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин».