26.08.2021 — 15:45

Якщо нас не чують, ми змушені будемо вживати більш жорстких заходів, аби зберегти наші дороги, – Сергій Гамалій

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Сергій Гамалій на сьогоднішній нараді з питання забезпечення на дорогах області габаритно-вагового контролю. Участь в нараді взяв заступник голови ОДА Сергій Ткачук, керівники управління інфраструктури ОДА, ГУНП, Управління патрульної поліції в області, Придністровського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки, Служби автомобільних доріг в області, ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг», ДП «Хмельницький облавтодор», а також керівники компаній, що займаються в області вантажними перевезеннями, та власники кар’єрів.

Як зазначив Сергій Гамалій,  незважаючи на те, що на попередній такій нараді було досягнуто домовленості про дотримання правил перевезень вантажів на автошляхах області, зокрема, недопущення перевантаження транспортних засобів, забезпечення миття коліс, тентування кузовів, Укртрансбезпека та Патрульна поліція виявляє все нові факти порушень.

Так, з початку поточного року працівниками Придністровського міжрегіонального управління на території Хмельницької області під час здійснення заходів габаритно-вагового контролю перевірено 4791 транспортний засіб, виявлено 370 фактів перевищення габаритно-вагових обмежень, складено 370 актів про порушення законодавства про автомобільний транспорт, нарахована плата за проїзд з перевищенням габаритно-вагових обмежень становить 37 293,75 євро, з них до державного бюджету спрямовано 272 338,25 грн, за фактами перевищення габаритно-вагових обмежень винесено 177 постанов про застосування адміністративно-господарських штрафів на суму 2 459 900 грн, з них до бюджету спрямовано 1 516 400 гривень.

Далі присутнім на нараді продемонстрували відеозаписи, які були зроблені під час фіксації порушень на габаритно-вагових комплексах. Як свідчать представлені матеріали, непоодинокі випадки, коли перевізники відверто ігнорують правила вантажних перевезень, намагаються уникати пунктів габаритно-вагового контролю, працювати у нічний час, і тому подібне.

Голова адміністрації зазначив, що перевантажені понаднормово автомобілі виїжджають на нещодавно відремонтовані в рамках програми Президента “Велике будівництво” дороги, у тому числі й державного значення, чим спричиняють їх руйнування, зводячи цим нанівець усю величезну виконану роботу.

“Нас тут запевняли, що кар’єри та компанії-перевізники будуть працювати з дотриманням законодавства. Але результати перевірок доводять протилежне. Така ситуація є неприпустимою, і ми змушені будемо вживати заходів, аби навести лад на дорогах області. Якщо нас не чують та не бажають співпрацювати, то будемо спільно з контролюючими органами посилювати контроль за діяльністю таких підприємств, що потягне за собою встановлені законодавством санкції,” – відреагував на це очільник області.

За результатами наради Сергій Гамалій доручив управлінню інфраструктури ОДА підготувати відповідне протокольне доручення з метою забезпечення посилення контролю за вантажними перевезеннями на дорогах області.