27.08.2021 — 16:47

Розвиток галузі освіти в умовах децентралізації: освітяни області зібралися на щорічний форум

Освітян та представників влади різних рівнів, які опікуються питаннями функціонування та розвитку системи освіти в області, зібрав сьогодні традиційний серпневий кроссекторальний форум, який уже декілька років поспіль відбувається перед початком нового навчального  року.

До спілкування запросили голів територіальних громад, керівникiв місцевих органів управління освітою, голів місцевих профспілкових організацій, керівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів обласного підпорядкування, опорних закладів загальної середньої освіти, інклюзивно-ресурсних центрів. Також до участі у форумі долучилися представники облдержадміністрації та обласної ради, а також народні депутати Олена Копанчук та Сергій Мандзій. Ключова тема розмови – розвиток галузі освіти в умовах децентралізації.

Вітаючи присутніх у залі, заступник голови облдержадміністрації Володимир Юр’єв зауважив, що цьогоріч освітян знову чекає непростий навчальний рік, адже діти сядуть за парти після майже двох років дистанційного навчання, і тому вкрай важливо одразу навернути їх до зосередженості, спрямованості і відповідальності, задіяти все можливе стимулювання, щоб підвищити рівень засвоєння знань. Посадовець висловив упевненість, що досвід освітян, їх професіоналізм та відданість справі дозволить дітям адаптуватися до навчального процесу та здобути відповідні знання.

Також Володимир Юр’єв наголосив, що на державному рівні приділяється значна увага матеріально-технічному забезпеченню освітнього процесу.

“Щорічно будуються нові заклади освіти, придбано вже сотні автобусів для дітей, і найближчим часом голова адміністрації Сергій Гамалій передасть ще 9 автобусів на територіальні громади нашої області. Буде придбано понад 2 тисячі ноутбуків для педагогічних працівників закладів освіти, за ініціативою дружини Президента Олени Зеленської відбувається оновлення харчоблоків, триває впровадження STEM-лабораторій, які покращать практичні знання наших учнів, – розповів посадовець. – Також вивчаємо можливість встановлення онлайн відеонагляду в кожному класі, є ще цікава ідея створення спортивних команд у кожному навчальному закладі для подальших міжшкільних змагань на обласному рівні, з великими призовими фондами, щоб стимулювати фізичне виховання серед дітей”.

Володимир Юр’єв побажав усім вдалого старту навчального року та виконав приємну місію – нагородив працівників освітньої галузі почесними відзнаками обласної державної адміністрації.

Далі робота форуму була розділена на декілька дискусійних панелей, в рамках яких обговорили сучасні сервіси управління освітніми закладами, інноваційні технології в інклюзивній освіті, особливості впровадження STEM-центрів/лабораторій та організацію здорового харчування в закладах освіти області.

Також у фоє театру ім.М.Старицького усі охочі мали можливість ознайомитися із виставкою творчих робіт учнів з різних куточків Хмельниччини. Окрім того свою експозицію, присвячену 30-й річниці незалежності України, до уваги освітян представив Державний архів Хмельницької області.