27.08.2021 — 16:21

На Хмельниччину завітали спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ

Сьогодні перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін в рамках робочої наради зустрівся з представниками Спеціальної моніторингової місії Організації безпеки та співробітництва в Європі у м. Чернівці. До складу делегації увійшли в.о. Координатора групи спостерігачів СММ ОБСЄ у м. Чернівці Недім Улусан, спостерігачка СММ ОБСЄ у м. Чернівці Віолета Чавковська-Донелі та спостерігач СММ ОБСЄ у м. Чернівці Івс Фервекен.

Також до спілкування долучилися заступник голови ОДА Сергій Ткачук, директор Департаменту охорони здоров’я Олександр Завроцький, директор Департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства ОДА Віра Бригадир та в.о. директора ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Микола Габрикевич.

Іноземні гості завітали з метою обговорення питань, пов’язаних із ситуацією на Covid-19, впровадженням реформи децентралізації на теренах області та загалом безпекової ситуації для жителів Хмельниччини.

Інформуючи присутніх щодо питання безпекової ситуації в регіоні, перший заступник голови ОДА зазначив, що в діяльності органів та підрозділів Національної поліції області продовжується запровадження “скандинавської моделі” забезпечення громадського порядку. У рамках її впровадження реалізується проект «Поліція Діалогу», який передбачає функціонування груп комунікації (так звані «перемовники»). Такі групи комунікацій залучаються насамперед під час проведення масових заходів. Також продовжується реалізація проєкту «Поліцейський офіцер громади», в рамках якого в області відкрито 45 поліцейських станцій. Крім того, вживаються активні заходи щодо покращення реагування на повідомлення про злочини та їх розкриття за «гарячими слідами» завдяки використанню систем відеонагляду та відеоаналітики. Всього на території області встановлено понад 3 тис. телевізійних систем візуального спостереження.

В продовження спілкування, спостерігачі місії ОБСЄ також цікавилися питанням щодо загальної ситуації пов’язаної з COVID – 19 та проведенням вакцинальної кампанії. Коментуючи дане питання, Сергій Тюрін розповів, що в області створено і працює в цілодобовому режимі штаб протидії надзвичайній ситуації, пов’язаної із поширенням COVID-19 в Хмельницькій області. На сьогоднішній день в області визначено 8 закладів охорони здоров’я, де надається допомога хворим на COVID – 19. Розгорнуто 845 ліжок, додатково в цих лікувальних закладах можна розгорнути ще 415 ліжок. Також слід зазначити, що при раптовому погіршені ситуації в області будуть задіянні наступні медзаклади, де можна буте додатково розгорнути понад 3 тис. ліжок. Крім того, виділена субвенція на виготовлення проєктно-кошторисної документації для встановлення додаткових кисневих станцій у 10 закладах, які надають допомогу хворим на COVID – 19.

Говорячи про проходження вакцинальної кампанії в області, посадовець зазначив, що станом на сьогодні проведено понад 255 тис. щеплень. Проте вакцинальна кампанія не стоїть на місці, і Департамент охорони здоров’я ОДА працює над збільшенням обсягів вакцинації. Для цього в області розгорнуто 79 пунктів щеплень, підготовлено 64 мобільні бригади, працюють 8 постійних центрів вакцинації та 1 мобільний.

Серед іншого учасники зустрічі обговорили питання щодо впровадження реформи децентралізації на Хмельниччині, початку нового навчального року в умовах пандемії, економічного становища області тощо.

В свою чергу, в.о. Координатора групи спостерігачів СММ ОБСЄ Недім Улусан подякував представникам ОДА за детальну інформацію з порушених питань та відмітив, що метою візиту було заново встановити та налагодити співпрацю із обласною адміністрацією, оскільки через карантин та обмеження не було можливості часто приїздити, а також висловив готовність до подальшої спільної роботи.

Сергій Тюрін запевнив спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у повному сприянні їх діяльності на території області та висловив сподівання та тісну співпрацю.