02.09.2016 — 15:53

Сьогодні нотаріуси відзначають професійне свято

2 вересня в Україні відзначається День нотаріату. З нагоди професіного свята на урочистому засіданні в облдержадміністрації зібралися представники приватного та державного нотаріату Хмельниччини. На заході також були присутні т.в.о. першого заступника голови облдержадмінстрації Олег Гуменний, перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, начальник Головного територіального управління юстиції Віктор Худняк, керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій, голова відділення Нотаріальної палати України в області Аліна Оксанюк.

У нашій області надають нотаріальні послуги 27 державних та 135 приватних нотаріусів. Сотні наших співгромадян щодня звертаються по пораду та допомогу до представників нотаріальної спільноти.

Окрім того, в області діє Хмельницький обласний державний нотаріальний архів. Фактично, в нотаріальному архіві зберігається більше 41 тис. справ постійного та тривалого зберігання, найперші з яких датовані 1944 роком, та сформовано 70 архівних фондів. На сьогоднішній день в архіві працює два державних нотаріуса, послугами нотаріального архіву охоплюється населення всієї області, на зберігання до архіву приймаються документи державних нотаріальних контор, а також приватних нотаріусів Хмельниччини, які припинили свою діяльність.

Протягом 6 місяців поточного року до державних та приватних нотаріусів області за допомогою звернулося більше 142 тис. осіб та, відповідно, вчинено майже 150 тис. нотаріальних дій.

12В поточному 2016 році до бюджету нотаріусами було сплачено майже 767 тис. грн. та більше 1,5 млн. грн. сплачено до Пенсійного фонду.

Приватні нотаріуси нашої області забезпечили створення за власні кошти 60 додаткових робочих місць, серед яких консультанти, помічники, оператори комп’ютерного набору.

Вітаючи гостей заходу із професійним святом Олег Гуманний зазначив, що присутні представники нотаріату – справжні професіонали, які довели, що вони можуть достойно нести свою професію та надавати якісні й доступні послуги для наших громадян.

Він зауважив, що завдяки згуртованості, відданості справі, високим моральним якостям кожного нотаріуса, нотаріат є союзником держави у процесах реформування.

“Саме від вас, шановні нотаріуси, від вашого професіоналізму великою мірою залежить збереження політичної стабільності в регіоні, дотримання конституційних прав і свобод людини, надійний захист громадян від беззаконня. Адже розвинений та дієвий інститут нотаріату є гарантом правової безпеки особи, надійним щитом її громадянських та майнових прав,” – підкреслив Олег Вікторович.

Також посадовець подякував нотаріусам за їхню роботу по наданню кваліфікованої правової допомоги в ході виїзних прийомів громадян за місцем їх проживання, зокрема, за активну участь їх у проведенні прийомів громадян в госпіталі інвалідів війни у м. Хмельницькому. Протягом останніх років практика організації таких виїздів стала нормою.

18Олег Гуменний висловив слова глибокої вдячності за високий професіоналізм, кропітку працю в галузі підвищення правосвідомості та посиленні правового захисту наших громадян та побажав усім присутнім міцного здоров’я, щастя, життєвих гараздів, благополуччя та нових професійних здобутків.

Кращим представникам цієї важливої професії вручили почесні грамоти облдержадміністрації, обласної та міської ради, відзнаки Нотаріальної палати України, цінні подарунки.

13 14 16DSC_1971