30.11.2021 — 16:10

Органам прокуратури України 30 років

Напередодні відзначення Дня прокуратури України із професійними досягненнями працівників привітали голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій, голова обласної ради Віолета Лабазюк, керівники судових та правоохоронних органів області, а також інші почесні гості.

Упродовж останніх двох років прокуратура Хмельниччини пройшла важливий етап змін та перезавантаження. З реформуванням органу втілено нові стандарти роботи, а загалом і підвищено ефективність інституції.

Варто зазначити, що у 2021 році за процесуального керівництва прокурорів здійснювалося розслідування понад 51 тисячі кримінальних проваджень та встановлено понад 31 млн грн збитків. Забезпечено ефективну реалізацію принципу невідворотності покарання, відтак за принципової позиції прокурорів засуджено 1400 осіб.

“Надважливою місією для органів прокуратури є боротьба з корупцією. Кожен другий викритий посадовець вимагав кошти за незаконне розпорядження земельними ділянками загальною вартістю 2,5 млн грн. Розпочато 6 кримінальних проваджень за фактами встановлення та поширення на території області злочинного впливу та знешкоджено 9 організованих злочинних груп, загальною чисельністю 39 осіб. Серед них викрита злочинна схема привласнення бюджетних коштів, виділених в рамках державної програми «Доступна медицина» – на будівництві амбулаторій у Шепетівському районі вартість робіт завищено на 1,2 млн грн,”- зазначив керівник обласної прокуратури Олексій Олійник.

Також серед яскравих прикладів захисту державних коштів, землі та майна є припинення незаконного використання величезного масиву земель державного підприємства «Понінківське» вартістю майже 120 млн грн, повернення майже 8 га землі у місті енергетиків вартістю 13 млн грн, незаконно переданих трьом членам псевдокооперативу, збільшення в десятки та навіть у сотні разів розміру орендних платежів за використання землі та збільшено до 1 мільйона гривень щорічну плату за використання 6 га землі у м. Хмельницькому. Загалом заявлено позови на суму понад 460 млн грн, та відстояно інтереси держави на суму майже 385 млн грн, що вдвічі більше, ніж у минулому році.

Заслухавши підсумки роботи, Сергій Гамалій зазначив, що такі результати демонструють віддану працю та цілеспрямований рух прокуратури до утвердження верховенства права, усунення порушень законів, поновлення прав громадян, відстоювання державних інтересів та посилення протидії корупції.

“Як працівники оновленої прокуратура ви у своїй діяльності орієнтуєтесь на суспільство, вживаєте всеможливих заходів, відстоюючи інтереси нашої держави, сприяєте розбудові сучасної України,”- додав очільник області та, висловивши слова подяки та вітання, вручив відзнаки обласної державної адміністрації та цінні подарунки.