18.02.2022 — 16:45

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні

«Ти пам’ятаєш, як горів Майдан?
Хіба можливо це колись забути:
Той біль і час смертельної спокути,
І наш надрив від звільнення кайдан…»

З.З.Паламарчук

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні. Масові розстріли  на Майдані у Києві. Це було 8 років тому, а здається, що вчора. Чи можливо забути цю страшну трагедію? Більше сотні невинно вбитих, або й закатованих, українців в мирний час у центрі європейської столиці…

Серед них – десятеро наших краян: Сергій Бондарчук, Микола Дзявульський, Анатолій Корнєєв, Артем Мазур, Людмила Шеремет, Дмитро Пагор, Олександр Клітинський, Олександр Подригун, Віталій Васильцов, Володимир Чаплінський.

Напередодні, під час зустрічі, яка відбулася за участю громадськості області  у кінотеатрі «Планета» міста Хмельницького, ми згадали їх поіменно. Крім того, учасники зустрічі мали змогу почути до болю зворушливі слова живих свідків подій Революції Гідності. Зокрема, своїми думками, спогадами та переживаннями поділилася учасниця подій на Майдані, а нині – депутатка Хмельницької обласної ради Тетяна Калюжна.

Зі щирими та теплими словами до учасників заходу звернувся заступник директора Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА Костянтин Дєтковський.

Згодом відбувся колективний перегляд та обговорення документального фільму «Все палає» режисерів Олександра Течинського, Олексія Солодунова та Дмитра Стойкова з колекції міжнародного фестивалю про права людини Docudays UA. Фільм візуально об’єднав хроніки тих подій.

Чимало матеріалів про Революцію Гідності знаходиться і на зберіганні в Державному архіві області. Про це засвідчила тематична виставка архівних документів і книг, організована Держархівом. Його директорка Катерина Бурдуваліс закликала усіх примножувати такі архівні накопичення, адже для багатьох майбутніх поколінь вони будуть  взірцем безмежної любові до України.

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні. Пам’ятаємо, шануємо, наслідуємо.

Захід організований Хмельницькою кінокомісією, Департаментом інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА,  Департаментом освіти, науки, молоді та спорту ОДА, а також Державним архівом Хмельницької області та Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою.