28.10.2016 — 16:42

Управління Держпраці: за порушення прав мобілізованих працівників підприємству доведеться сплатити штраф у 29 тисяч гривень

Інспектори з питань праці Управління Держпраці у Хмельницькій області провели позапланову перевірку за зверненням працівників, яких незаконно звільнили з роботи у зв’язку з призовом на військову службу. Фахівці Управління Держпраці з’ясували, що підставою для видання наказу про звільнення у квітні 2015 року шліфувальника та оператора ВПК механоскладального цеху одного з підприємств Хмельниччини стало оповіщення військового комісара про прибуття на призовну дільницю та заяви працівників відповідно до пункту третього ст. 36 Кодексу законів про працю України в зв’язку з призовом на строкову військову службу.

Разом з тим, в період з 8 лютого 2015 року по 10 червня 2015 року діяла пряма норма ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо збереження за працівниками, призваними на строкову військову службу, місця роботи (посади) та середнього заробітку. Таким чином, звільнення працівника на підставі пункту 3 статті 36 КЗпПУ у зв’язку із призовом на строкову військову службу після 8 лютого 2015 року є незаконним (відповідно до частини другої ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Також записи в трудових книжках працівників про їхнє звільнення, згідно з пунктом 3 статті 36 КЗпПУ, не відповідають законодавству та є порушенням пункту 2.3 глави 2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, де зазначено «записи в трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу проводяться у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону».

На звільнених працівників поширюються гарантії передбачені частиною другою ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо нарахування та виплати середнього заробітку адміністрацією підприємства у строки зазначені у ст. 115 КЗпПУ та ч. 1. ст. 24 Закону України «Про оплату праці», де зазначено, що виплата заробітної плати проводиться не менше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

За результатами позапланової перевірки, за порушення гарантій щодо збереження за працівниками призваними на строкову військову службу, місця роботи (посади) та середнього заробітку на підприємство накладено штраф у розмірі 29 тисяч грн.

Довідково:

Працівники, які опинилися в подібній ситуації, можуть звернутися за консультацією до Управління Держпраці у Хмельницькій області (м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 74) з питань реалізації і захисту їхніх прав як учасників антитерористичної операції.

Відповідно до вимог статті 265 КЗпП України недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців у 10-ти кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (на даний час – 14 500 грн.).

За матеріалами управління Держпраці у Хмельницькій області