15.06.2023 — 16:58

Володимир Юр’єв взяв участь у колегії Департаменту освіти та науки ОВА

Сьогодні в обласному центрі відбулося засідання колегії Департаменту освіти та науки ОВА. До участі в засіданні долучилися заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, представники Департаменту освіти та науки, ГУ ДСНС України у Хмельницькій області, Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Анатолія Назаренка, Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді та представники освітянського сектору громад Хмельниччини.

Розпочинаючи роботу колегії Володимир Юр’єв висловив щиру подяку педагогам за успішно завершений поточний навчальний рік попри надзвичайно складні воєнні умови, небезпеку та збільшене навантаження.

“Цей рік був викликом для Всеукраїнської системи освіти, зокрема і для нашого краю. У минулому році спільно з освітянами нам вдалося у найкоротші терміни по максимуму підготувати заклади освіти до навчального процесу. Це було складно, враховуючи те, що і наша область неодноразово зазнавала ворожих атак, тому потрібно було гарантувати безпеку для учнів та дітей, однак ми гідно виконали поставлені завдання, – зазначив посадовець. – Сьогодні на нас покладено ще більше відповідальності, адже необхідно взяти весь досвід і напрацювання за цей рік та сформувати таку модель навчання, яка забезпечить ще більш ефективний, а також повноцінний та безпечний процес здобуття освіти.”

Принагідно, заступник начальника ОВА вручив “Дипломи лауреата Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти” кращим представникам педагогіки області. Також представникам громад були вручені сертифікати на отримання рюкзаків та наборів канцелярії для майбутніх першокласників.

В ході засідання про підсумки роботи закладів освіти Хмельницької області у 2022/2023 навчальному році розповіла директор Департаменту освіти та науки ОВА Дарія Басюк, яка нагадала, що 1074 (78%) освітніх закладів області отримали комісійний дозвіл на ведення навчального процесу у змішаному (очно-дистанційному) або офлайн режимах, що в свою чергу є одним із кращих результатів по Україні.

Зауважимо, що впродовж 2022/2023 н.р. за рахунок освітньої субвенції та місцевих бюджетів було придбано 18 шкільних автобусів. Згідно плану закупівлі шкільних автобусів у поточному році, в області мають з’явитись ще 28 автобусів для закладів освіти, один з яких спеціальний.

Варто додати, що цьогоріч особливо важливим фактором освітнього процесу є забезпечення безпекових умов, а також психологічної підтримки дітей та молоді. Так, для цього передбачена обласна цільова програма соціально-психологічної підтримки дітей і молоді в умовах воєнного стану та у післявоєнний період на 2023-2024 роки.

В свою чергу, начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Сергій Яцух наголосив, що до безпекової складової освітнього процесу цьогоріч буде особлива увага. За його словами, окрім укриттів, які повинні бути в закладах освіти, важливим є і створення “Класів безпеки”, таких область налічує уже 24. Завдяки їм, учні отримують необхідні знання та навики безпечного поводження в надзвичайних ситуаціях, вивчають як користуватися техніко- і електроприладами, а також дізнаються про правила мінної безпеки.

Серед іншого учасники обговорили питання щодо рівня забезпечення закладів освіти коштами освітньої субвенції на заробітну плату з державного бюджету, пріоритетність вакцинації згідно національного календаря щеплень задля збереження здоров’я юних подолян, обладнання кабінетів природничо-математичного циклу, класу безпеки, кабінету «Захист України», а також забезпечення національно-патріотичного виховання у закладах освіти.

На завершення, усі присутні могли ознайомитися із новітніми освітніми технологіями компанії STEM-class. Ця компанія – це український виробник та постачальник обладнання для навчальних кабінетів, який співпрацює з Українським інститутом розвитку освіти та обласними інститутами післядипломної педагогічної освіти, що дозволяє постійно вдосконалювати асортимент обладнання згідно з чинними нормативними документами, рекомендаціями та наказами МОН України.

STEM-class пропонує повний спектр обладнання для навчальних кабінетів «Клас безпеки», «Захист України», кабінетів природничо-математичного циклу, STEM-лабораторій, початкових класів.