01.11.2016 — 17:34

За 9 місяців 2016 року працевлаштовано понад 10 тис. безробітних

%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b2%d1%8e

Директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня взяв участь у записі радіопередачі «Людина шукає роботу» у ході якої обговорено стан та проблеми молодіжного безробіття в області, а також, щодо  державних механізмів,  які   сьогодні спрямовані на вирішення цієї проблеми.

Під час інтерв’ю Сергій Сергійович зазначив: «Молодь є самою активною групою суспільства. Вона здатна забезпечити прогресивний розвиток економіки країни за умов практичної реалізації законодавчо закріплених прав і гарантій молодих спеціалістів, їх соціальної підтримки з боку держави. Хмельницька обласна служба зайнятості, відповідно до чинного законодавства та своїх повноважень  у співпраці з іншими державними та недержавними структурами, роботодавцями сприяє зайнятості молоді. Це відбувається, в першу чергу, шляхом підбору роботи із числа заявлених роботодавцями вакансій. Слід зазначити, що протягом січня–вересня цього року у базі даних обласної служби зайнятості налічувалось понад 17 тис. вакансій. Крім того, доступною є державна база вакансій – де їх налічується сотні тисяч. Сьогодні молода людина, в пошуку роботи може скористатися Інтернет–ресурсами, зокрема, веб–порталом державної служби зайнятості, в тому числі, обласної, а також, Fасеbооk».

Якщо говорити про офіційно зареєстрованих безробітних із числа молоді до 35 років, – то вони становлять близько 40% від зареєстрованого ринку праці, або 13 тис. осіб. Причин чимало: це і збільшення кількості робочих місць, і проведення АТО,  і  відсутність необхідного страхового стажу для постановки на облік в центрі зайнятості, а також, погіршення демографічної ситуації та багато іншого.

За 9 місяців 2016 року за сприяння служби зайнятості було працевлаштовано понад 10 тис. безробітних, кожен третій із них – це молодь до 35 років. Вони були працевлаштовані на різні підприємства, установи організації нашої області за різноманітними професіями та посадами.

Як приклад, понад три десятка молодих людей  були працевлаштовані на ТзОВ «АГРОПАРТНЕР 1» (Красилівський район), яке є потужним партнером Хмельницької ОСЗ. Тут  отримують роботу не тільки мешканці Красилівського, але й Хмельницького району. Молодь була працевлаштована за професіями: головний агрохімік, менеджер (управитель) з постачання, штукатур, електрогазозварник ручного зварювання, слюсар-ремонтник, столяр, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва. Можна також  назвати ТзОВ АГРОФІРМА «ОБРІЙ» (Летичівський р-н), ТзОВ «Віньковецький цегельний завод» (Віньковецький р-н), ТзОВ «ГЕРРОМ ІНВЕСТ – Ярмолинці» та багато інших.

Підтримкою безробітної молоді, у період пошуку постійного місця роботи, є залучення до громадських та інших робіт тимчасового характеру. Вже цього року понад 1000 молодих осіб скористалися такою послугою.

Досить активні молоді люди і в започаткуванні власної справи. Так, з початку року за сприяння служби зайнятості започаткували власну справу 130 безробітних осіб, з них  майже 52%  – молодь.  Для реалізації самостійної зайнятості безробітних у Хмельницькій обласній службі зайнятості проводиться системна інформаційно-роз’яснювальна робота. Вже в цьому році був реалізований цікавий профорієнтаційний проект для безробітної молоді  «Підприємцями не народжуються – ними стають!». В Проекті взяли участь близько 4-х тисяч безробітних громадян, серед них 28 учасників АТО.

Одним із шляхів підвищення конкурентоспроможності молоді, що  дає  можливість знайти своє гідне місце на ринку праці є професійне навчання, перенавчання або підвищення кваліфікації. Протягом січня–вересня близько 1,5 тис. безробітних із числа молоді до 35 років були охоплені професійним навчанням.

Також, під час інтерв’ю Сергій Черешня підкреслив, що на сучасному етапі стрімких змін у суспільно–політичному житті, запровадження системних реформ в країні служба зайнятості впроваджує нові креативні форми роботи із населенням. Зокрема, з метою  сприяння працевлаштуванню молоді в цьому році ми почали активно використовувати власні інтернет-ресурси. Зокрема,  шукачі роботи можуть самостійно, або за  допомогою фахівців центрів зайнятості, скласти, записати резюме або відеорезюме та розмістити  на сайті служби зайнятості, сторінці в Fасеbооk, каналі YouTube. Також, ми пропонуємо молоді самостійне навчання з метою отримання додаткових знань та компетенцій за допомогою безкоштовних он-лайн-курсів «Prometheus», які є доступними для всіх користувачів Інтернет. Це український громадський проект, який співпрацює з викладачами кращих ВНЗ України та надає безкоштовну можливість університетам, організаціям та провідним компаніям розміщувати відкриті онлайн-курси на власній онлайн-платформі.

Продовжується співпраця з органами освіти, навчальними закладами, соціальними службами, роботодавцями та іншими зацікавленими партнерами щодо проведення превентивної роботи з молоддю, яка на даний час навчається. Протягом січня-вересня проведено 760 різнопланових профорієнтаційних заходів для молоді, яка навчається у закладах різних типів, під час яких надано понад 29,2 тис. послуг. Це –  Дні відкритих дверей центрів зайнятості, Дні кар’єри, професіографічні екскурсії, профорієнтаційні уроки, семінари “Молодь на ринку праці, “Особливості зайнятості молоді”, “Презентації професій, навчальних закладів, роботодавців”, семінари з техніки пошуку роботи,  ігротеки, виїзні акції, конкурси, інтерактивні заходи та ін. Традиційно восени проводяться ярмарки професій, але цього року в деяких центрах зайнятості вони проходять в інтерактивній формі під назвою «Подорож у світ професій». Наразі триває обласний профорієнтаційний конкурс малюнків “Моя майбутня професія” для учнів 7-9 класів, кращі роботи учасників конкурсу можна буде побачити на   сайті  обласної служби зайнятості після 20  листопада цього року.

Підсумовуючи своє інтерв’ю посадовець зазначив: «Працевлаштування молодої людини залежить від багатьох факторів, і не лише від економічних, але й, від правильно вибраної професії та від адекватної оцінки своїх можливостей; від готовності навчатися впродовж всього життя відповідно до потреб ринку праці; починати із малого та будувати свою професійну кар’єру. А тим молодим людям, яким важко визначитись, допоможуть фахівці служби зайнятості, інших державних та недержавних структур, громадських організацій, які працюють з молоддю».