22.06.2023 — 16:37

Володимир Юр’єв взяв участь у форумі “Місце психічного здоров’я в громаді”

На сьогодні тема війни та повоєнного відновлення залишається найбільш актуальною в українському суспільстві. Вона знаходить своє відображення не лише в сфері фізичної безпеки та добробуту, а й психічного здоров’я. У 21 столітті Україна потрапила до лідерів цивілізованого світу за кількістю наявних в країні ветеранів та учасників бойових дій. В свою чергу це ставить серйозні завдання перед державою – знайти ефективні шляхи реінтеграції ветеранів/учасників бойових дій до мирного життя, створити для них комфортні умови, а також надавати підтримку в подальшому та виявляти повагу до їх подвигу.

Щоб обговорити зазначене питання, в обласному центрі із 20 по 21 червня відбувся форум у форматі відкритого діалогу між фахівцями цієї сфери, владою та громадянами “Місце психічного здоров’я в громаді”. Взяв участь у ньому заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв.

“Ми не чекаємо закінчення війни, щоб виказати свою вдячність ветеранам російсько-української війни та усім захисникам, які повернуться додому після перемоги. Наше головне завдання, як влади, продемонструвати цю вдячність за допомогою надання для них якісних послуг в усіх сферах життя, – наголосив посадовець. – Наразі ведеться активна робота для запуску ветеранських хабів, які спершу розпочнуть свою роботу на базі районних адміністрацій, і в ході реалізації цього проекту вони будуть відкриватися у кожній громаді. Основні завдання таких ветеранських просторів будуть пов’язані із можливістю легкої взаємодії із владою різних рівнів, зокрема і з публічними діячами. Поряд з тим, хаби зможуть безпосередньо піклуватися про ветеранів та попереджати можливі негативні наслідки, викликані посттравматичним синдромом та іншими слідами війни.”

Під час заходу, учасники могли поспілкуватися із міжнародними партнерами та представниками організацій, що мають великий досвід діяльності направленої на ветеранську тематику.

Варто також зазначити, що захід відбувся в рамках 5-денного візиту в Україну співзасновника Словацької організації “Integra”, лікаря-психіатра, психотерапевта Петра Навки. Його організація має 30-річний досвід розбудови послуг з реінтеграції в громаду та супроводу людей з психічними розладами. Відтак, кожна схожа зустріч вносить свій безцінний вклад до розвитку соціальної сфери в Україні.