02.11.2016 — 09:30

Відбувся районний семінар по використанню відновлювальної енергії на об’єктах соціальної сфери за напрямком енергоефективності

З метою підвищення обізнаності та поширення досвіду використання енергозбереження у соціальній сфері Шепетівського району 1 листопада при районній державній адміністрації проведено семінар із використання відновлювальної енергії за напрямком енергоефективності.

Участь у ньому взяли заступник голови Шепетівської райдержадміністрації Наталія Собчук, координатор Хмельницького обласного підрозділу впровадження проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» В’ячеслав Третяк, начальник відділу економіки, торгівлі та інфраструктури адміністрації Наталія Окорська, а також педагогічні працівники шкіл району.

dsc03005

Під час заходу було наголошено на тому, що сьогодні наша планета знаходиться на межі екологічної катастрофи і перша ознака її – парниковий ефект. Він викликаний збільшенням в атмосфері вуглекислого газу, який утворюється у великій кількості при спалюванні палива, яке використовується для забезпечення наших квартир теплом, світлом і водою.

Україна є однією з найбільш енерговитратних країн світу. Її частка у світовому споживанні енергії становить 1,9 %, тоді як населення складає 1 %. Ключем до успішного розв’язання екологічних проблем є ефективне використання енергії. Заощаджувати енергію має людство загалом і кожна людина зокрема. Фахівці вважають, що до 40 % енергії в побуті можна заощадити простими і безкоштовними заходами. Адже, розумне та ефективне використання енергоносіїв в побуті не тільки зменшує витрати в бюджеті кожної родини, а й зміцнює економічний стан країни.

dsc03007

На семінарі також було підбито підсумки конкурсу навчальних матеріалів з енергоефективності та ефективного використання відновлювальної енергії, який проводився з 28 вересня по 26 жовтня у восьми районах Хмельницької області: Новоушицькому, Чемеровецькому, Старосинявському, Шепетівському, Білогірському, Віньковецькому, Волочиському і Ізяславському.

На розгляд журі Конкурсу було подано 54 роботи у трьох номінаціях: «Урок/факультативне заняття з енергоефективності та енергоощадності», «Інформування суспільства/пропаганда енергоефективності» та «Практичний досвід енергозбереження в навчальному закладі, вдома». 15 педагогів Шепетівщини стали призерами конкурсу.

Усі переможці були нагородженні призами, а навчальні заклади отримали 80 світлодіодних енергозберігаючих ламп.

image-0-02

За матеріалами Шепетівської РДА