16.11.2016 — 12:45

Позапланове засідання комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації

15 листопада під головуванням заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка та членів обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, голів районних, міських (міст обласного значення) комісій з питань техногенно-екологічної безпеки, керівників окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, відомств, установ області у селекторному режимі проведено позапланове засідання комісії, на якому розглянуто питання організації заходів щодо ліквідації наслідків негоди.

img_8115

Першочергове слово було надано начальнику управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Євгену Данилюку.

Як зазначив Євген Дмитрович, незважаючи на лист про оперативне реагування при погіршенні погодних умов, який був надісланий 11 листопада окремим структурним підрозділам облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій та міст обласного значення, більшість районів не були підготовлені до таких погодних умов та не вжили необхідних заходів щодо усунення наслідків негоди.

Наразі три населених пункти у Красилівському районі залишаються знеструмленні, 24 населених пункти до яких немає доступ очисна техніка (Волочиський район – 8), (Теофіпольський район – 4), Старокостянтинівський район – 8), (Красилівський район – 4).

img_8117

Для розчистки і посипання доріг службою автодоріг задіяні 71 одиниця техніки та 230 працівників, комунальними службами області задіяні 86 одиниць техніки, 5 одиниць техніки від ДСНС та 174 одиниці техніки по договорах з організаціями та підприємствами.

Після заслуховування районів, де негода найбільше спричинила збитків, Володимир Ілліч, надав доручення головам райдержадміністрацій, міським (міст обласного значення) головам спільно з комісією із числа представників райдержадміністрації, сільських, селищних голів, представників місцевих підрозділів ДСНС, у найкоротші терміни вжити усіх необхідних заходів щодо подолання наслідків непогоди, аби жителі найбільш постраждалих населених пунктів були у цілковитій безпеці та забезпеченні усім необхідним, а саме: продуктами харчування, медичною допомогою, теплом та світлом.

Також на засіданні обговорили питання щодо наявності пунктів обігріву та налагодження системної роботи з малозахищеними верствами населення, можливість тимчасового розміщення на період пониження температури повітря одиноких громадян похилого віку та інвалідів в будинках пристарілих, інших соціальних та медичних закладах, з метою забезпеченості їх засобами теплопостачання, щодобового контролю та надання їм необхідної допомоги.

img_8131

Як доповіла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська, на території районів розташовані пункти обігріву, де можуть харчуватися бездомні та інші особи, які потребують допомоги, в кожному районі маємо будинок-інтернат, де є вільні місця для розміщення малозахищених верств населення, громадян похилого віку та інвалідів. Зокрема, найбільше місць у Волочиському районі – 39, Красилівському – 11, Старосинявському район – 12, Чемеровецькому район – 46, Ярмолинецькому – 13.

Підсумовуючи засідання Володимир Кальніченко вкотре звернув увагу присутніх на те, що зимовий період тільки розпочинається. Тому керівникам на місцях уже зараз потрібно 100% підготуватися до настання зими, аби знову не мати таких негативних наслідків негоди. Зокрема, потрібно укласти додаткові угоди з керівниками організацій і підприємств щодо надання техніки на розчистку доріг, забезпечити наявність справної очисної техніки та посипочних матеріалів, тощо.

“Першочерговим є забезпечення нормальних умов проживання населення на території районів. Тому головам районів та міст обласного значення потрібно активізувати роботу у цьому напрямку, в інакшому випадку будуть особисто нести відповідальність за не виконання своїх прямих посадових обов’язків”, – підкреслив заступник голови.

Водночас повідомляємо, що станом на 16 листопада спільними зусиллями служби доріг, працівників ДСНС, бригад місцевих РЕМ, допоміжної техніки по договорах з організаціями та підприємствами, на сьогодні, у всіх населених пунктах області відновлено енергопостачання.

Наразі залишається затруджений проїзд до чотирьох населених пунктів: Немиринці (Городоцького району), Лісне (Полонського району), Райка, Червона Семенівка (Старокостянтинівського району).