17.11.2016 — 11:41

Обласна служба зайнятості займає активну позицію щодо забезпечення кваліфікованими кадрами сільськогосподарських та комунальних підприємств

Третя неділя листопада – День працівників сільського господарства. У розвитку сільського господарства, як будь – якої іншої галузі економіки, визначальним фактором є кадровий потенціал. Хмельницька обласна служба зайнятості займає активну позицію щодо забезпечення кваліфікованими кадрами сільськогосподарських  та комунальних підприємств.

Так, протягом січня–вересня поточного року відповідно до потреб села організовано навчання 2498 безробітних за 124 професіями та напрямами. Зокрема, для потреб сільського господарства навчалось 1646 осіб, сфери обслуговування села-110. Проводилося навчання трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва, слюсарів з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування та слюсарів-ремонтників, налагоджувальників сільськогосподарських машин та тракторів, продавців продовольчих та непродовольчих товарів та інших.

Завдяки тісній співпраці з місцевими органами влади та роботодавцями за сприяння Хмельницької обласної служби зайнятості за 9 місяців 2016 року було працевлаштовано 6,5 тис. безробітних – мешканців сільської місцевості (60% від усіх працевлаштованих безробітних). Із них, пройшли професійне навчання – 2868 осіб. На нові робочі місця з компенсацією роботодавцям єдиного соціального внеску  працевлаштовано 86 осіб.

Понад 3,0 тис. сільських безробітних працювали на громадських та інших роботах тимчасового характеру: підготовка сільськогосподарських підприємств області до весняно-польових робіт, благоустрій територій підприємств та різні види робіт підсобного характеру, лісогосподарські роботи тощо.

Державна служба зайнятості здійснює системну роботу щодо повернення безробітних – жителів сільської місцевості  до трудової діяльності. На це спрямовані інформаційні та тематичні семінари, тренінги, індивідуальні консультації.

Під час їх проведення  здійснюється орієнтація безробітних на офіційне працевлаштування, в тому числі, шляхом започаткування власної справи. Безробітних навчають техніці пошуку роботи, допомагають набути навиків використання Інтернет – ресурсів в пошуку роботи, адже, в зв’язку із реформуванням сільськогосподарської галузі та вивільненням працівників, значна частина із них продовжує займати пасивну позицію на ринку праці.

Отож, за участю  соціальних партнерів  проводяться заходи щодо підвищення власної самооцінки безробітних – мешканців села, формування в них розуміння необхідності професійного навчання, перенавчання на постійного підвищення  кваліфікації, участі в розвитку громади та спільного пошуку шляхів зайнятості.

За матеріалами відділу організаційно-інформаційної роботи та архівної справи Хмельницького ОЦЗ