16.11.2016 — 17:50

Проведено засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

16 листопада відбулося засідання колегії  Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області під головуванням в.о. начальника ГТУЮ у Хмельницькій області Нелі Продан.

У засіданні колегії взяли участь керівники структурних підрозділів та окремі працівники ГТУЮ.

Під час колегії учасниками розглянуто ряд питань, зокрема:

  1. Виконання структурними підрозділами Головного територіального управління юстиції, рішень колегій, наказів, доручень та завдань Міністерства юстиції України, Головного  територіального управління юстиції, планів роботи та заходів.  Стан виконання рішення колегії ГТУЮ №18 від 18.05.2016р. з даного питання.
  2. Організація роботи зі зверненнями громадян в Головному територіальному управлінні юстиції. Стан виконання рішення колегії ГТУЮ № 19 від 18.05.2016 р. з даного питання.
  3. Стан роботи Головного територіального управління юстиції щодо реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації». Стан виконання рішення колегії ГТУЮ №47 від 16.12.2015 р. з даного питання.
  4. Про стан дотримання в області Указу Президента України від 03.10.1992 № 43 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» та виконання рішення колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області від 16.03.2016 №10.
  5. Про стан організації роботи по систематизації законодавства в Головному територіальному управлінні юстиції, структурних підрозділах державної виконавчої служби, державної реєстрації актів цивільного стану, державних нотаріальних конторах та стан виконання рішення колегії від 16.03.2016 №11.
  6. Про затвердження методичних рекомендацій для працівників юридичних служб підприємств, установ, організацій області на тему: «Правове регулювання роботи за сумісництвом».
  7. Про затвердження методичних рекомендацій для державних реєстраторів прав на нерухоме майно на тему: «Особливості державної реєстрації прав на земельні ділянки, що утворилися шляхом поділу, виділу в натурі частки майна, що перебуває у спільній власності та має наслідком припинення права спільної власності для усіх або одного із співвласників».

З першого, другого та третього питання доповідала начальник відділу організаційної роботи, документування та контролю ГТУЮ Жанна Ростоцька.

Так, з першого питання зауважено, що максимальна ефективність діяльності органів юстиції на місцях, апарату Головного територіального управління юстиції досягаються належним рівнем виконавської дисципліни, яка досягається завдяки якісній реалізації функції контролю. Здійснення своєчасного та систематичного контрою має стати засобом зміцнення дисципліни виконання та засобом підвищення ефективності роботи органів юстиції, що дає змогу не лише виявляти, а й запобігати помилкам і недолікам у діяльності, шукати нові резерви та можливості. Головною умовою успішного здійснення контролю є чітко налагоджена система попереджувального, поточного та підсумкового контролю.

Доповідачем проаналізовано стан документообігу за 10 місяців поточного року та наголошено, що випадків порушення строків виконання контрольних документів, невиконання заходів, доручень і завдань – не зафіксовано.

З другого питання зауважено, що за 10 місяців поточного року до ГТУЮ надійшло 847 звернень громадян, що на 156 звернень більше, ніж за аналогічний період минулого року. За вказаний період у 2016 році надійшло 22 колективні звернення, 34 повторних звернення, 6 звернень громадян  визнано обґрунтованими. Найбільша кількість звернень стосуються питань організації виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) відповідно до законів.  Так, за звітний період до Головного територіального управління юстиції з питань організації виконання рішень судів та інших органів надійшло  484 звернення.

Керівництвом Головного територіального  управління юстиції на особистих прийомах прийнято169 громадян. З початку року було проведено 10 виїзних прийомів громадян. На виїзних прийомах прийнято 18 громадян; під час проведення “гарячих ліній” керівництвом Головного територіального  управління юстиції прийнято 17 звернень громадян.

З третього питання доповідач зазначила, що згідно наказу ГТУЮ від 14.06.2016 № 284/09 «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», напрямок роботи із забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області, передано від Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти  ГТУЮ до відділу організаційної роботи, документування та контролю. Згідно вказаного наказу, у ГТУЮ запроваджено централізовану реєстрацію  запитів на публічну інформацію.

З метою належної організації роботи в ГТУЮ у напрямку виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації, розпорядником якої є Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області,  надання допомоги пересічним громадянам щодо отримання публічної інформації, в ГТУЮ підготовлені відповідні накази.

Також зазначено, що в ГТУЮ запроваджено централізовану реєстрацію  запитів на публічну інформацію. Станом на 11.11.2016 року, до Головного територіального управління юстиції надійшло 76 інформаційних запитів, за аналогічний період 2015 року – 60 запитів.

Що стосується дотримання в області Указу Президента України від 03.10.1992 № 43 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» та виконання рішення колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області від 16.03.2016 №10 відмічено, що станом на сьогодні всього на території області, нараховується 230 суб’єктів нормотворення, з них: –  18 обласного рівня та  212- районного.

Кількість суб’єктів нормотворення району коливається від 10 до 12, залежно від кількості створених структурних підрозділів райдержадміністрації.

Статистичний аналіз роботи Головного територіального управління юстиції  області з питань державної реєстрації нормативно-правових актів за 10 місяців 2016 року свідчить про те, що кількість нормативно-правових актів, які зареєстровані Головним територіальним управлінням юстиції суттєво збільшилась, порівняно з аналогічним періодом минулого року (на 121 відсоток), що пояснюється ліквідацією територіальних управлінь юстиції та передачею функції з державної реєстрації нормативно-правових актів районного рівня  Головному територіальному управлінню юстиції.

Протягом 10 місяців 2016 року Головним територіальним управлінням юстиції у Хмельницькій області проведено 1626 перевірок стану додержання законодавства з питань державної реєстрації нормативно-правових актів.

Головним територіальним управлінням юстиції проведена робота по наповненню бази «Регіональний реєстр» картками з текстами зареєстрованих нормативно-правових актів та переліками нормативно-правових актів, у державній реєстрації яких відмовлено. За 10 місяців 2016 року зазначена інформація внесена у повному обсязі.

За результатами обговорення питань порядку денного засідання колегії були прийняті відповідні рішення.

За матеріалами ГТУЮ у Хмельницькій області