09.02.2024 — 14:32

В ОВА навчали комунікаційників та представників ЗМІ базовим навичкам стресостійкості

Тривожність, відчуття страху, надмірна увагу до близької людини та постійне передчуття її втрати, схильність до агресії, втрата сну, відчуття провини, тощо – на сьогодні, в умовах війни, це мабуть стан чи не кожної людини. Та хвилює інше, більшість з нас вважає це нормою, на яку не звертають увагу, і про яку соромляться говорити. Але це не правильно. Розповісти про свої занепокоєння та звернутися за кваліфікованою допомогою, показати, що ти можеш бути слабким та проявити емоції  – це правильно і про це треба говорити, адже психічне здоров’я так само важливе, як і фізичне.

Відтак, в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» було запроваджено серію тренінгів для представників ЗМІ: базові навички стресостійкості, реагування в кризових ситуаціях, комунікація з ветеранами і ветеранками. Саме один з таких концепт заходів «Тренінг для представників ЗМІ та комунікаційних служб з першої психологічної допомоги та щодо базових навичок стресостійкості» відбувся сьогодні в ОВА. До спілкування були запрошені також режисери, звукооператори, редактори – фахівці, які працюють поза кадром, представники пресслужб силових структур та інших державних установ. Модерували захід Наталя Підкалюк – психіатр, голова ГО IPSI та регіональний координатор програми ментального здоров’я Ілона Білик.

“Ця тема є актуальною завжди, адже життя не можливе без стресів. І оскільки ми всі продовжуємо жити і працювати в Україні, значить в нас точно є для цього ресурси. Але часто в роботі ми забуваємо про себе, як про окрему особистість і людину. Ми зможемо ефективніше працювати і жити, якщо навчимося присвячувати трохи часу собі і рефлексувати власні емоції”, – зазначає Ілона Білик.

Тренінг виявився досить цікавим та корисним. Учасники вчились відслідковувати та розуміти власні емоції, відрізняти норму від патології, та шукали доступні ресурси в час війни. А головне, що кожен з присутніх мав можливість у форматі офлайн поспілкуватися, розповісти про свої хвилюючі моменти як у повсякденному житті, так і під час виконання службових обов’язків.

З впевненістю можна сказати – такі тренінги та “живе” спілкування дають свій результат та вкрай необхідні, адже обговорюючи свій психологічний стан, емоції, якісь нові звички та щось наболіле учасники зустрічі зрозуміли, що з початком повномасштабного вторгнення кожен з нас змінився, став іншим, і тільки підтримуючи один одного, розповідаючи про свої переживання та страхи ми стаємо ще сильнішими та згуртованішими. Не соромтеся говорити про те, що вас турбує. Завжди знайдеться людина, яка вислухає і надасть слушну пораду. В єдності наша сила.

Принагідно нагадуємо, в області функціонує три ветеранських хаби у Хмельницькому, Камʼянець-Подільському та Шепетівському районах, куди ветерани війни та члени їх сімей можуть звернутися по допомогу, пораду та підтримку у будь-який час, знайдуть співрозмовників, які зрозуміють їхні переживання та потреби.

Також працює загальноукраїнська лінія підтримки Veteran hub : 067-348-28-68 та “Хмельницький осередок простір ++”: +380 96 139 26 19 та +380 93 717 70 76.