21.02.2024 — 17:46

На засіданні Громадської ради при ОВА відбулося обговорення добудови корпусу обласної дитячої лікарні та діяльності робочої групи “Прозорість і підзвітність”.

Відбулося чергове засідання Громадської ради при обласній військовій адміністрації.
До основних питань порядку денного увійшли обговорення щодо добудови лікувально-діагностичного корпусу Хмельницької обласної дитячої лікарні за кошти Світового банку та про діяльність робочої групи «Прозорість і підзвітність».

Так, у зв’язку із участю облвійськадміністрації у відборі інфраструктурних проектів з відновлення, оновлення та модернізації закладів охорони здоров’я в рамках спільного зі Світовим банком проекту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (Heal Ukraine), заступник директора Департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства ОВА – начальник управління розвитку громад та будівництва Світлана Пасічник розповіла про важливість отримання фінансування від Світового банку на завершення будівництва та введення в експлуатацію корпусу Хмельницької обласної дитячої лікарні.
За її словами, основна мета проекту – створення повнопрофільної обласної дитячої лікарні європейського рівня у відповідності до державних стандартів, адже Хмельницька область є єдиною в Україні, де немає лікувально-діагностичного корпусу для обслуговування дитячого населення з наданням повного спектру медичних послуг.

Для завершення будівельно-монтажних робіт, встановлення технологічного обладнання та устаткування необхідно 162, 5 млн грн.. Крім того, заплановано будівництво повноцінного укриття для пацієнтів, медперсоналу та відвідувачів, для якого уже розроблено проект. За умови отримання фінансування від Світового банку буде можливість завершити всі роботи по корпусу та ввести його в експлуатацію, побудувати укриття.

В свою чергу, члени громадської ради підтримали рішення щодо фінансування добудови корпусу лікарні, а експерти Світового банку будуть контролювати всі процеси будівництва та освоєння коштів, а також їх ефективне використання.

Далі в ході засідання про діяльність робочої групи «Прозорість і підзвітність» при ОВА розповів завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції Андрій П’ятницький. Він доповів, що від початку функціонування, робочою групою проведено 8 засідань, на яких розглянуто актуальні питання витрачання бюджетних коштів та 51 публічну закупівлю.
За результатами діяльності робочої групи, Управлінням Західного офісу Держадудитслужби в Хмельницькій області відмінено 3 оголошених закупівлі очікуваною вартістю 1,8 млн. грн, а також розірвано 6 діючих договорів на загальну суму 2,6 млн. грн. Крім того, замовниками Кам’янець-Подільської, Хмельницької та Теофіпольської громад відмінено 5 оголошених закупівель очікуваною вартістю 6,9 млн. гривень.

На сьогоднішній день робочою групою проводиться моніторинг та аналіз 46 закупівель, оголошених громадами області. Крім доцільності та обґрунтованості, особлива увага також приділяється питанню економного витрачання бюджетних коштів, зокрема під час закупівель продуктів харчування, пального тощо.

Варто відмітити, що до складу робочої групи входить представник Громадської ради, який також бере активну участь у моніторингу публічних закупівель та долучається до їх обговорення.

За підсумками інформування, представником робочої групи запропоновано членам Громадської ради надавати, у разі наявності, інформацію щодо закупівель, замовниками яких є бюджетні установи області, для обговорення під час засідань експертної комісії “Прозорість і підзвітність”.