02.03.2024 — 16:14

Продовжує роботу робоча група «Прозорість та підзвітність»

Провів чергове засідання заступник начальника ОВА Володимир Білик. На початку засідання присутні проаналізували питання використання в області коштів, виділених з фонду ліквідації наслідків збройної агресії та з обласного бюджету, на відновлення пошкоджених об’єктів в територіальних громадах області.

Представник Департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства ОВА проінформував, що з Фонду було виділено 3,5 мільйони гривень для капітального ремонту протирадіаційного укриття в одній з громад. Кошти освоєні, роботи завершені. Об’єкт готується до введення в експлуатацію. Крім того, було виділено понад 9 мільйонів гривень для бюджетів громад на відновлення пошкодженої інфраструктури. Також громади отримали частину регіонального матеріального запасу області для ліквідації пошкоджень та залучили волонтерські кошти для відновлення пошкодженого житла.

Далі учасники засідання заслухали інформацію щодо проблемних питань участі місцевих виробників продовольчих товарів у публічних закупівлях, які здійснюють бюджетні установи області. В свою чергу, Володимир Білик наголосив на тому, що участь місцевих виробників продовольчих товарів у публічних закупівлях, які здійснюють бюджетні установи області, має бути активнішою.

На завершення члени комісії розглянули окремі публічні закупівлі, що проводяться територіальними громадами. Так, було відібрано 5 об’єктів для детального опрацювання, замовниками яких є:

– Берездівська сільська рада;

– комунальна установа «Хмельницький міський територіальний центр соціального обслуговування»;

– відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Слобідко-Кульчієвецької сільської ради;

– комунальне підприємство «Хмельницька міська лікарня» Хмельницької міської ради;

– комунальний заклад загальної середньої освіти «Початкова школа №2 Хмельницької міської ради».

За підсумками засідання рекомендовано:

– Берездівській сільській раді додатково вивчити питання щодо обґрунтованості та доцільності придбання мікроавтобусу очікуваною вартістю 2,2 млн гривень;

– Хмельницькій міській раді опрацювати питання щодо встановлення окремими замовниками (закладами освіти та охорони здоров’я) дискримінаційних умов у тендерних документаціях під час закупівлі молокопродуктів.

Крім того, Департаменту соціального захисту населення та Департаменту економічного розвитку ОВА доручено вивчити питання щодо витрачання бюджетних коштів на закупівлю товарів, робіт і послуг Територіальним центром соціального обслуговування Хмельницької міської ради.

Підсумовуючи сказане, Володимир Якимович вкотре звернув увагу на необхідності раціонального планування бюджету громад та уникнення не критично важливих витрат в умовах війни, а також подякував окремим громадам області за те, що у процедурах закупівель їм вдається здійснювати певну економію ресурсів, що дозволяє спрямувати державні кошти на більш пріоритетні завдання.