23.11.2016 — 14:33

Юннати Хмельниччини: юні лісівники учнівського лісництва Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів Хмельницького району

Учнівське лісництво Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів Хмельницького району офіційно створене на базі Червонозірківського лісництва ДП «Хмельницьке лісомисливське господарство» у 2000 році, хоч школа на практиці постійно й плідно співпрацює з місцевими лісівниками уже багато десятків років, а саме лісництво – добре знане не лише серед учнівських лісництв Хмельниччини, а й в Україні.

Керівники учнівського лісництва – Відмінник освіти України, вчитель біології вищої кваліфікаційної категорії, вчитель-методист, директор школи Ігор Миколайович Григоров та лісничий Червонозірківського лісництва, Заслужений працівник лісового господарства України Віктор Іванович Топольський.

dhfcjg

Формування справжнього охоронця й працьовитого господаря лісу рідного краю та екологічно свідомої особистості з природоохоронним світоглядом і поведінкою стало стратегічною метою діяльності учнівського лісництва. Робота з екологічного виховання учнів проводиться педколективом школи перманентно, ступенево, багатовекторно, адже проблеми охорони лісів і навколишнього природного середовища, що склалися у регіоні, вимагають підвищення рівня екологічної освіти й культури громадян. Необхідною умовою досягнення цієї мети є тісна співпраця із багатьма соціальними партнерами, серед яких Червонозірківське лісництво – головне базове підприємство і партнер для школи, її учителів та школярів.

Організація роботи з юними лісівниками здійснюється відповідно до Положення про учнівські лісництва загальноосвітніх шкіл та позашкільних навчальних закладів. Основними напрямками діяльності вихованців учнівського лісництва є заготівля лісового насіння, вирощування посадкового матеріалу, участь у створенні лісових культур та догляду за ними, облік і розселення мурашників, виготовлення й розвішування шпаківень, просвітницько-природоохоронна і профорієнтаційна робота та інше.

ykhk

У варіативну складову робочого навчального плану школи з 2005 року інтродукована нова дисципліна – «Основи лісівництва» для учнів 5-9 класів у формі факультативу. Для проведення факультативу створили відповідні умови. Керівник учнівського лісництва Ігор Миколайович Григоров організував регулярне проведення майстер-класу «Організація діяльності учнівського лісництва» для молодих вчителів природничого циклу.

За допомогою лісівників у школі обладнано кабінет лісівничої справи, в якому є природничо-краєзнавча література та виділяються художньо оформлені стенди по типології лісів, рослинництву, фітопатології, ентомології. Виділяється один з них – профорієнтаційний «Лісівник – професія почесна», з інформаційних матеріалів якого учні можуть більше й детальніше ознайомитися з мережею спеціалізованих лісівничих навчальних закладів нашої держави.

cvxcb

Мають юні лісівники і практичні напрацювання на лісогосподарських об’єктах. Лише у 2006 році, під час навчальної лісогосподарської праці, разом із колективом працівників Червонозірківського лісництва на лісосіках ними висаджено 32000 саджанців дуба червоного та доповнено 4500 саджанцями культури, попередніх років створення. У 2007 році було заліснено 5,6 га яруго-балочних невгідь  в урочищі «Івашківці», а у 2008 році – висаджено пророщений жолудь на площі 8 га в урочищі «Ярославка». Разом з дорослими лісівниками цю роботу вони наполегливо продовжували і в наступні роки.

7566

Слід відзначити, що Масівецьке учнівське лісництво стало місцевим школярам експериментальною базою для виконання науково-дослідницьких робіт на конкурсів-захистів, котрі проводить Мала академія наук України. Школярі досліджували і виконували конкурсні роботи на теми: «Лісові первоцвіти рідного краю», «Садівництво у Масівцях – минувшина, сьогодення і майбуття», «Екологічні проблеми малих річок Масівеччини» та ін.

Результати проведених досліджень захищалися і їх виконавці, незважаючи на юний вік, змагались зі старшокласниками і ставали призерами І та ІІ етапів конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт МАН України.

cgj

Крім цього, юні лісівники школи – активні й постійні учасники природознавчих і природоохоронних конкурсів та екологічних акцій обласного і Всеукраїнського рівнів.

Досвід роботи юних лісівників Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів вивчався й пропагувався на районному та обласному рівнях. Для цього на базі їх навчального закладу організовувалися круглі столи, вечори-зустрічі однодумців не тільки для учнів і педагогів школи.

Найвищим досягненням своєї роботи юні масівецькі лісівники вважають участь у ІІІ Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів у 2009 році на сусідній Рівненщині, де їх шкільна команда, достойно представляла 38 учнівських лісництв держлісгоспів та навчальних закладів Хмельниччини, презентуючи здобутки власної діяльності. Результатом участі їх лісництва у цьому Зльоті стало ІІ призове місце, що виборола для юних лісівників Хмельниччини ця команда з невеличкої подільської сільської школи І-ІІ ступенів, котра була тут єдиною з таким ступенем серед 26 обласних команд, що прибули на цей важливий захід із уже добре знаних  ЗОШ І-ІІІ ступенів з усіх куточків України.

klhl

У вересні 2015 року юні лісівники Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів, очолювані Ігорем Миколайовичем, у складі обласної команди уже презентували свої знання з лісознавства та здобутки й досягнення в лісогосподарській праці на ІХ Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів на виставці-презентації у місті Хмельницькому, за що їх колектив відзначили грамотами обласні й столичні організатори Зльоту.

В березні 2016 року, як керівник кращого учнівського лісництва Хмельниччини, Ігор Миколайович Григоров представляв здобутки своїх вихованців – юних масівецьких лісівників у м. Києві на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Відтворимо ліси разом» у складі делегації з числа кращих педагогічних працівників і лісівників – керівників учнівських лісництв та представників лісових господарств області – організаторів і ентузіастів творчої практичної лісогосподарської та науково-дослідницької роботи з юними лісівниками.

jfft

На виставці-презентації, яка проводилась під час конференції, делегацією області презентувалась Збірка методичних розробок на допомогу керівникам і педпрацівникам закладів освіти, керівникам учнівських лісництв, ланок юних лісівників, профільних учнівських творчих об’єднань «Організація діяльності учнівських лісництв на базі навчальних закладів та лісогосподарських підприємств», котра розроблялась за безпосередньої участі й завдяки педагогічному досвіду практичної роботи з юними лісівниками І.М.Григорова, і після конференції, як одна з найкращих профільних методичних розробок в Україні, була включена до оцифрованої літератури електронної бібліотеки Національного ЕНЦУМ МОН України для користування педагогами навчальних закладів нашої держави.

У липні цього року І.М.Григоров у складі авторського колективу цієї Збірки був відзначений Грамотою ректора Хмельницького ОІППО за І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для позашкільних навчальних закладів системи освіти.

fgdgd

Масівецьке учнівське лісництво, його вихованці і керівники неодноразово відзначались очільниками освітньої та лісової галузей Хмельниччини й України за їх здобутки і нині продовжують служити гідним прикладом для інших. А вирощені руками працьовитих юних масівецьких лісівників лісові масиви тихо шелестять своїм листям, прикрашають довкілля і милують очі людям.

 За матеріалами Хмельницького ОЕНЦУМ