19.12.2016 — 15:15

У Кам`янці-Подільському працювала «Школа ендокринолога»

15-17 грудня у місті над Смотричем пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція під назвою «Школа ендокринолога». У цьому освітньому проекті брали участь близько 100 практичних лікарів-ендокринологів зі всіх куточків України. У 2016-му році, в рамках щорічного циклу регіональних заходів, засідання «Школи ендокринолога» уже відбулися в Ужгороді, Львові та Вінниці. Цього разу черга дійшла до Кам`янця-Подільського.

Основним реалізатором ідеї втілення проекту став Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України, спільно з Міністерством охорони здоров’я України, Асоціацією ендокринологів України, Національною академією медичних наук України, кафедрою ендокринології НМАПО ім. П.Л. Шупика та Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації.

Керівник відділу клінічної діабетології ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України», доктор медичних наук Любов Соколова зачитала вітальне слово директора Інституту, президента Асоціації ендокринологів України, академіка Миколи Тронька.

Любов Костянтинівна наголосила, що метою створення «Школи ендокринолога» є обмін досвідом і знайомство слухачів з новітніми досягненнями в області ендокринології, в плані лікування, діагностики, профілактики основних ендокринних захворювань. До таких належить, в першу чергу, цукровий діабет, як одна із найпоширеніших хвороб у світі, та Україні зокрема.

Крім того, фахівці приділили велику увагу дотичним питанням – проблемам ожиріння, офтальмологічним ендокринним ускладненням, патологіям щитоподібної залози, репродуктивної системи та наднирників, хірургічному лікування ендокринних хвороб, синдрому діабетичної стопи та інсулінотерапії. Лекторами проекту стають досвідчені спеціалісти Інституту ендокринології та обміну речовин, а також спікери з інших регіонів.

Любов Соколова підкреслила, що нині більше 1 млн. українців мають надлишок цукру у крові. Оскільки підходи до діагностики та лікування цієї хвороби постійно удосконалюють, потрібно бути готовими до таких змін. Тим більше, що завдяки реформі охорони здоров’я, проблемою цукрового діабету уже зовсім скоро будуть займатися не лише ендокринологи, але й лікарі ЗПСМ. Тому вони теж повинні добре орієнтуватися у питаннях виявлення та надання кваліфікованої допомоги пацієнтам із цією недугою.

За словами організаторів, іще однією суттєвою відмінністю цього проекту від інших є його максимальна інтерактивність. Тобто, на початку та наприкінці роботи «Школи ендокринолога» проводяться тестування на знання її учасниками основних аспектів повсякденної роботи. Так само, протягом 2 днів тривалості проекту можна в усному чи електронному вигляді ставити запитання до фахівців і отримувати на них кваліфіковані відповіді.

Начальник управління охорони здоров’я Кам`янець-Подільської міської ради Юрій Пливанюк зазначив, що у місті конференції всеукраїнського рівня проводяться не вперше. Адже лише цього року на виїзні зустрічі тут збиралися нейрохірурги, кардіологи, а тепер – і ендокринологи. Він впевнений, що з часом Кам`янець-Подільський зможе претендувати на звання наукової столиці України.

Головний позаштатний ендокринолог Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Лілія Могильницька повідомила, що нині в краї зареєстровано 52 тисячі хворих на цукровий діабет, близько 7 тисяч із них – інсулінозалежні. Вони потребують постійного нагляду, консультації, динамічного спостереження ендокринологів. Лілія Анатоліївна відзначила, що Хмельниччина, на противагу деяким іншим регіонам, досить добре забезпечена лікарями-ендокринологами.

Головний ендокринолог краю звернула увагу на те, що навчанням у «Школі ендокринолога» почергово мають намір охопити усіх практикуючих профільних лікарів області. До прикладу, у цьому проекті у Кам`янці-Подільському взяли участь всі ендокринологи міста, а також ті, хто працюють у районній та міській лікарнях. Лілія Могильницька впевнена, що участь у таких проектах додасть ендокринологам впевненості у своїх силах та фахових знань.

Любов Соколова додала, що добру традицію проведення таких заходів продовжать і в наступному році. Так, у 2017-му мають намір організувати ще 5 «Шкіл ендокринолога». Щоправда, їх планують орієнтувати на лікарів ЗПСМ в напрямку роботи в галузі ендокринології.

По завершенні 2 днів Всеукраїнської науково-практичної конференції її учасники отримали відповідні сертифікати.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.