19.12.2016 — 16:10

Обласна служба зайнятості відзначила 26 років своєї діяльності

За 26 років діяльності Хмельницької обласної служби зайнятості її послугами скористалось понад один мільйон громадян. З них працевлаштовано – понад 600 тис. осіб, проходили професійне навчання – понад 100 тис. осіб, брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру – 186 тис. осіб.

З кожним роком розширювався перелік соціальних послуг для роботодавців, незайнятого та зайнятого населення. Збільшувалися обсяги та підвищувалася ефективність наданих послуг. Наприклад, якщо у 2005 році рівень укомплектування вакансій становив 44%, то протягом січня-листопада 2016 року зріс до 90%. До речі, це один з кращих результатів по Україні.

З кожним роком все більше підприємств, організацій та установ звертаються до служби зайнятості за сприянням у підготовці кваліфікованих кадрів. Так, у 2001 році було організовано навчання на замовлення сорока підприємств області, а за 11 місяців 2016 – майже в п’ять разів більше. Для оперативного реагування на потребу в кадрах, враховуючи специфіку конкретного підприємства, служба зайнятості спільно з роботодавцями відродила навчання безпосередньо на виробництві, використовуючи різні його види, зокрема, підготовку за індивідуальними планами та програмами, стажування на робочому місці.

Тісна співпраця з роботодавцями забезпечила майже стовідсоткове працевлаштування безробітних після навчання. Якщо говорити конкретно, то рівень працевлаштування за 11 місяців цього року становив 99%, що є самим високим показником в Україні

З другої половини 2013 року здійснюється компенсація роботодавцям фактичних витрат у розмірі єдиного соціального внеску за працевлаштування безробітних на нові робочі місця. Завдяки цьому державному механізму понад 2 тисячі безробітних, зокрема соціально незахищених, біли успішно працевлаштовані.

Всі розуміють, що робота служби зайнятості вкрай важлива, адже, будь-які зміни, що відбуваються на ринку праці, створюють суспільний резонанс і можуть привести до соціального напруження. Саме державна служба зайнятості, є активним інструментом соціального регулювання та оперативного реагування на всі негативні виклики, що відбуваються на ринку праці. До цього висновку дійшли і міжнародні експерти, в тому числі МОП (міжнародна організація праці), які протягом півроку вивчали діяльність Служби на всіх рівнях. Експерти констатують роботу служби зайнятості як дуже ефективну і сучасну. У нас потужна структура, як в плані кадрового, так і інформаційно – технічного потенціалу. Існуюча модель української служби зайнятості відповідає моделям служб зайнятості таких провідних європейських країн, як Німеччина і Франція.

Однак, в умовах посилення конкуренції між суб’єктами ринку праці, зростання потреб суспільства та стрімкий розвиток новітніх інформаційних технологій потребує модернізації технології обслуговування населення та роботодавців службою зайнятості.

Наразі розпочато реформування служби зайнятості, яке стосується і структурних змін, і змісту роботи.

Зокрема, адміністративно-господарські функції з базового рівня перейдуть на обласний, що сприятиме підвищенню якості послуг, що надаються державною службою зайнятості, оскільки працівники на базовому рівні будуть зосереджені лише на обслуговуванні клієнтів.

Зважаючи на стрімкі зміни у суспільно – політичному житті, запровадження системних реформ в країні, служба зайнятості впроваджує нові креатині форми роботи. Так, з метою сприяння працевлаштуванню шукачів роботи в цьому році ми почали активно використовувати власні інтернет-ресурси. Зокрема, шукачі роботи можуть самостійно, або за допомогою фахівців центрів зайнятості, скласти, записати резюме або відеорезюме та розмістити на сайті служби зайнятості, сторінці в Fасеbооk, каналі YouTube. Чимало громадян, які шукають роботу вже скористалися Інтернет ресурсами.

Для отримання додаткових знань та компетенцій, пропонуємо населенню самостійне навчання за допомогою безкоштовних он-лайн-курсів «Prometheus», які є доступними для всіх користувачів інтернет.

За інформацією Центрального апарату Державної служби зайнятості в 2017 році буде запущено новий портал Служби з мобільним додатком, та краудфандингову платформу, розроблену спільно з ПРОООН».

В планах Служби – новації для роботодавців, а саме: подання вакансій через інтернет, підбір працівників в он-лайн режимі, електронна звітність і багато іншого. Наше завдання донести до роботодавців усі можливості Фонду та служби й залучити їх до модернізації нашої роботи.

Хмельницька обласна служба зайнятості активно сприяє розвитку соціального діалогу на ринку праці, тісно співпрацюючи з місцевими органами влади та роботодавцями, профспілками щодо збереження та створення робочих місць. Адже, існуючий дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили, між освітніми послугами та потребами ринку праці не дозволяє стовідсотково оперативно роботодавцям укомплектовувати вакансії. В свою чергу шукачі роботи не завжди можуть знайти сферу прикладання своєї праці, оскільки їх незадовільняють умови та оплата праці, відсутність соціального пакету. Разам з тим, спільні зусилля учасників ринку праці – дають позитивні результати. Так, протягом січня – листопада цього року на 8% у порівняні до аналогічного періоду минулого року збільшилось кількість роботодавців, які надали вакансії до служби зайнятості. При цьому, кількість вакансій збільшилась на 5% і становила понад 20тисяч. В середньому на 1 вакансію претендувало 2 безробітних

Продовжуємо курс на пошук нових соціальних партнерів. Сьогодні маємо укладених понад 200 угод з державними та недержавними, громадськими, волонтерськими організаціями. Саме співпраця з ними забезпечує надання якісних інформаційно – консультаційних послуг в першу чергу особам, які потребують додаткового соціального захисту, зокрема учасники АТО, особи з інвалідністю. Спільно реалізуються профорієнтаційні проекти, профорієнтаційні та інформаційно – просвітницькі заходи. Це стосується, також, превентивної роботи серед молоді, яка навчається і стоїть перед вибором професії, або першого місця роботи.

Вдячні місцевим органам влади усіх рівнів, роботодавцям, профспілкам іншим громадським та волонтерським організаціям за розуміння, підтримку та пошук спільних шляхів у розв’язані питань, пов’язаних з соціальним захистом людей, які втратили роботу. Адже, тільки спільними зусиллями, спрямованими на економічний та соціальний розвиток, зміну психології та поведінки роботодавців і найманих працівників на ринку праці, можна досягти позитивного результату.

До речі, оперативне інформування населення через засоби масової інформації, також, працює на кінцевий результат.

За матеріалами Хмельницького ОЦЗ