08.02.2017 — 09:45

Тарас Кутовий взяв участь у Національному аграрному форумі на Хмельниччині

7 лютого у театрі ім. Старицького відбувся Національний аграрний форум, на який завітав Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий. Участь у заході також взяли Перший заступник Міністра Максим Мартинюк, заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, міський голова Олександр Симчишин, представники фермерських асоціацій з різних областей України, науковці, громадськість.

Ініціатором заходу виступили громадська рада при Міністерстві аграрної політики та продовольства України та об’єднавчий комітет аграріїв Хмельниччини.

Темою аграрного форуму стало обговорення перспектив розвитку земельної реформи в Україні та державна підтримка агропромислового комплексу України.

Виступаючи перед аграріями, очільник Міністерства окреслив головні тези, які, на його думку, необхідно обов’язково враховувати у прийнятті рішень щодо земельної реформи. Зокрема, йшлося про відносини з МВФ, про головних учасників процесу та обсяги володіння землею.

«Процес земельної реформи складний та тривалий. Є соціальні напруження, дискусії, різні точки зору. Але нам важливо знайти компроміс. Важливо почути один одного, зрозуміти бачення, сформувати позицію і рухатися далі. Адже лише спільний рух зможе призвести до результату», – відмітив Тарас Кутовий.

В свою чергу, Перший заступник Міністра Максим Мартинюк, виступаючи, зазначив, що приїзд на Хмельниччину зумовлений тим, аби поділитися теоретичними напрацюваннями в частині можливого розвитку подальших подій із сільськогосподарською землею.

“Основною метою сьогоднішньої зустрічі звичайно залишається почути думку кожного та врахувати усі ваші бачення при формування урядових рішень з даного питання”, – додав Перший заступник Міністра.

Привітав учасників аграрного форуму і заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко.

Виступаючи перед аграріями, Володимир Ілліч відмітив, що аграрний комплекс області має чимало здобутків. Так, в минулому році зібрано більше 3 млн. тонн зерна, урожайність склала приблизно 60 ц. з га, в цілому ріст в аграрному секторі склав біля 8%.

“Ми завжди раді приймати гостей, поділитися досвідом та послухати поради, перейняти певні напрацювання у інших сусідів і працівників аграрного комплексу. Маю надію, що даний форум дасть поштовх у розвитку аграрного  сектору по Україні в цілому. Бажаю усім нам плідного завершення сьогоднішнього зібрання”, – підкреслив Володимир Кальніченко.

Також учасникам форуму був представлений проект концепції земельної реформи в Україні – «Концепція обігу земель сільськогосподарського призначення», підготовлений Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру. Зокрема, в концепції йшлося про етапність запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення, встановлення порядку обігу, запровадження шляхів упередження можливих ризиків при здійсненні транзакцій із земельними ділянками та правами на них, удосконалення обігу прав на земельні ділянки.

В рамках роботи Платформи виступили керівники профільних асоціацій України та представники асоціацій виробництва з областей України, депутати, представники громадськості.

Пропозиції учасників Національної платформи діалогу були зафіксовані у Резолюції та передані на опрацювання в Міністерство аграрної політики та продовольства України.

 

Зберегти

Зберегти