12.02.2016 — 11:42

Відбулось навчання заступників головних лікарів з медичної частини

IMG_2070

11 лютого на базі Державного патологоанатомічного центру відбулась нарада заступників головних лікарів з лікувальної роботи ЛПЗ області (обласних, міських, районних) та завідувачів поліклініками ЦРЛ щодо підсумків роботи закладів охорони здоров’я у 2015 році.

У своєму виступі заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Косовська підвела підсумки діяльності галузі за 2015 рік. Як зазначила Тетяна Петрівна, пільгове забезпечення амбулаторії медикаментами на сьогоднішній день відповідає умовам, кошти на ці видатки акумулюються на рівні ЦПМСД.

В ході обговорення учасники наради зупинились на нормативах штатних розписів. Йшла мова і про обсяг та якість профілактичних оглядів, про навантаження на одного лікаря, оптимізацію ліжкового фонду.

У другій частині наради з лекцією для присутніх виступила запрошений гість з Києва Алла Кабачна – доктор фармацевтичних наук, професор кафедри організації економіки фармації НМАПО ім. П.Л. Шупика.

Алла Василівна зазначила, що в даний час за даними ВООЗ 70% ліків на світовому ринку є дублікатами або нежиттєво важливими засобами. Деякі ліки демонструють несприятливе співвідношення «ризик-терапевтичний ефект». Багато нових ліків мають покази, що не є суттєвими для основних потреб більшості населення при значно більшій вартості. Лектор докладно зупинила увагу учасників наради на основних проблемах фармакотерапії в медичній практиці, а саме на те, що лікарське забезпечення поглинає 30% загальних витрат на функціонування медичного сектору, у той же час тільки 4-5% цих витрат покриваються за рахунок бюджету, а всі інші лягають тяжким тягарем на плечі хворих. При стаціонарному лікуванні 95% вартості ліків сплачується пацієнтами.IMG_2073

Також до проблем фармакотерапії відноситься зловживання ін’єкційними лікарськими засобами, неправильний вибір дози та тривалості лікування та невиправдане захоплення новими дороговартісними засобами. Всі ці умови в сукупності визначають нагальну необхідність практичного впровадження системи регулювання процесів призначення, споживання та закупівель лікувальних засобів.

Як свідчить зарубіжний, а тепер вже і вітчизняний досвід, одним із механізмів створення умов для раціонального використання лікарських засобів є впровадження формулярної системи, тобто комплексу раціональних, організаційно та економічно ефективних методів визначення та застосування лікарських засобів за умов дотримання принципів «доказової медицини». Формулярна система в Україні передбачає створення на різних рівнях та взаємодію її складових – Державного формуляра лікарських засобів та формулярів закладів охорони здоров’я. Розвиток формулярної системи здійснюється за рахунок підтримки взаємозв’язку клінічних протоколів надання клінічної допомоги з формулярами лікарських засобів галузевого (країна), регіонального (область) та локального (заклади охорони здоров’я) рівнів.

 

 

М. Калина

За матеріалами ДОЗ ОДА