13.05.2019 — 13:16

Понад 3,5 тисячі учнів планують набрати цьогоріч у заклади профтехосвіти області

10-11 травня в облдержадміністрації відбулося засідання регіональної ради професійної освіти (стейкхолдерів). Провела засідання заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина. Окрім членів ради, до участі в заході були запрошені керівники закладів професійно-технічної освіти області.

Учасники розпочали роботу із заслуховування інформації директора Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області Людмили Шевчук про підготовку звіту з проекту “Туринський процес – регіональний рівень”.

Людмила Іванівна нагадала присутнім, що Туринський процес – це ефективний інструментарій розвитку системи професійно-технічної освіти, що базується на результатах аналізу як критеріїв  зовнішньої ефективності (демографічна ситуація, стан економіки, ринку праці, задоволення соціальних потреб), так і критеріїв внутрішньої ефективності (якості початкової та неперервної професійної освіти відповідно до стандартів, матеріально-технічного забезпечення, кадрового потенціалу, ефективності управління та фінансування).

Основними принципами Туринського процесу є спільна відповідальність, широка участь заінтересованих сторін, комплексний підхід та доказовий аналіз. Участь у ньому беруть країни Європейського союзу та 32 країни-партнери. Також Людмила Шевчук розповіла про етапи реалізації в області  цього процесу.

Далі учасники ради погодили план розвитку професійно-технічної освіти області на 2019-2021 роки, який представила заступник директора-начальник управління професійної освіти та ресурсного забезпечення Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Антоніна Харчук. Як зазначила посадовець, основний акцент плану зроблено на оптимізації мережі профтехосвіти області та заходах, що дозволять готувати робітничі кадри, що відповідатимуть потребам ринку праці та володітимуть сучасними знаннями та навичками.

Найбільш тривалим було обговорення третього питання: щодо формування проектних прогнозних показників регіонального та державного замовлення на підготовку робітничих кадрів у закладах професійно-технічної освіти області у 2019 році. Як поінформувала Антоніна Харчук, в області функціонує 17 закладів ПТО, що фінансуються за рахунок обласного бюджету та 6, що фінансуються з бюджету м.Хмельницького. На сьогодні в закладах ПТО за регіональним замовленням навчається 7581 особа, за державним – 915.

Випускаються у 2019 році 3378 осіб (3214 – за регіональним замовленням, 164 – за державним). Таким чином на 1 липня 2019 року в закладах ПТО залишиться 5118 учнів ( відповідно 4368 та 751). Планується до вступу 3745 осіб: 3165 – за регіональним замовленням та 580 – за державним. Антоніна Харчук зазначила, що державне  замовлення цьогоріч зросло, що пов’язане з тим, що Уряд розширив перелік професій, що є пріоритетними, з 19 до 25.

Члени ради після заслуховування інформації затвердили державне замовлення на підготовку робітничих кадрів у закладах ПТО у обсязі 580 осіб.

Далі з метою оцінки запропонованих показників регіонального замовлення члени ради по черзі поспілкувалися з керівниками усіх 23 профтехосвітніх закладів та визначилися з показником для кожного із закладів.

За результатами співбесід затверджено такі проектні прогнозовані показники регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів у закладах професійно-технічної освіти у 2019 році:

– для закладів, що фінансуються з обласного бюджету – 2230 осіб;
– для закладів, що фінансуються з міського бюджету Хмельницького – 750 осіб.