24.01.2019 — 17:18

Відкриті дані: що це і для чого вони потрібні?

Уряд провадить цілеспрямовану політику в напрямку відкриття найбільш важливих для суспільства наборів даних державних органів. Державне агентство з питань електронного урядування України є державним органом, відповідальним за реалізацію цієї політики. Відкриті дані — це інформація, до якої будь-хто має доступ і яку будь-хто може використовувати і поширювати. Їх використовують як органи влади, так і наукові, дослідницькі, освітні установи, комерційні компанії та громадяни. На основі відкритих даних створюють корисні для бізнесу та суспільства сервіси. У жовтні 2016 року Україна офіційно приєдналася до Міжнародної хартії відкритих даних, взявши на себе зобов’язання перед міжнародною спільнотою впроваджувати національну політику відкритих даних відповідно до принципів хартії.

Відкриті дані мають потужний антикорупційний ефект, сприяють прозорості влади, позитивно впливають на розвиток економіки. 2017 року відкриті дані принесли в економіку України понад 700 млн доларів, або 0,67% ВВП. І при збереженні нинішніх темпів, за прогнозами, до 2025 року ця цифра зросте вдвічі – до понад 1,4 млрд доларів, або 0,92% ВВП.

 –Україна посідає 17 сходинку серед 30 країн-лідерів у галузі відкриття даних

-Україна – на другому місці серед країн, що досягли найбільшого успіху у відкритті даних за останні чотири роки

-900 наборів даних є обов`язковими для відкриття, згідно Постанові КМУ №835, яка оновлювалась тричі

-На Єдиному державному веб-порталі відкритих даних data.gov.ua наразі оприлюднено понад 8 500 наборів даних

-Проведено перше в Україні дослідження економічного впливу

-Українські відкриті дані увійшли в європейський інформаційний простір і опубліковані на Європейському порталі відкритих даних europeandataportal.eu