26.06.2019 — 10:22

На колегії облдержадміністрації розглянули стан реалізації державної молодіжної політики в області

Стан виконання у 2018 році обласної цільової соціальної Програми “Молодь Хмельниччини” на 2016-2020 роки обговорили вчора, 25 червня, у ході розширеного засідання колегії, яке провів т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко.

Як зазначив начальник управління молоді і спорту облдержадміністрації Володимир Клімов, який був доповідачем з цього питання, координацію діяльності державної молодіжної політики на місцевому рівні здійснюють структурні підрозділи районних державних адміністрацій і міських (міст обласного значення) рад. Однак лише у Волочиській, Горо­доцькій, Деражнянській, Кам’янець-Подільській райдержадміністраціях, Неті­шинській, Славутській, Хмельницькій та Шепетівській міських радах утворено структурні підрозділи з питань молоді та спорту.

В інших місцевих органах виконавчої влади та органах місцевого само­врядування ці функції покладено на органи управління освітою, які виконують інші завдання відповідно до повноважень, що не сприяє ефективному здійс­ненню молодіжної політики в області.

З метою ефективної реалізації державної молодіжної політики рішенням сесії обласної ради від 21 квітня 2016 року № 39-5/2016 затверджено обласну цільову соціальну Програму “Молодь Хмельниччини” на 2016-2020 роки.

Володимир Ілліч повідомив, що у 2018 році з обласного бюджету на проведення заходів Програми та підтримку молодіжних ініціатив виділено 381,8 тис. гривень.

Загалом для забезпечення виконання програми у 2018 році використано 288,6 тис. грн з обласного бюджету та залучено 54,2 тис. грн з державного бюджету, проведено 33 заходи, якими охоплено більше 35 тис. осіб.

Учні навчальних закладів області брали активну участь в обласному етапі дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”), до якої долучилося близько 300 учасників.

Відповідно до Програми здійснюється робота щодо реалі­зації молодіж­ної політики та заходів національно-патріотичного виховання.

З цією метою серед молоді проведено низку заходів із вшанування под­вигу Героїв України:

у квітні у м. Кам’янець-Подільський відбулося засідання “круглого столу” на тему: “Яків Гальчевський – борець за волю України”;

25-27 квітня спільно з Міністерством молоді та спорту України прове­дено Всеукраїнський тренінг “Молодіжний працівник” з метою залучення молоді до співпраці з органами виконавчої влади. Учасниками заходу стали 24 особи з 14 областей України – це представники інститутів громадянського суспільства, державні службовці, що опікуються питаннями молоді, та пред­ставники ПРООН;

спільно з молодіжною громадською організацією “Молодь за краще майбутнє” з 20 квітня до 13 травня було проведено інформаційно-просвітниць­кий проект “Школа волонтерів”, семінари для молоді “Медіа Школа”, “Акаде­мія змін”, патріотичний похід “Український туристичний день”, військово-патріотичний квест “Твоя Країна Хмельницький”.

Другий рік поспіль проводиться молодіжний форум для представників органів студентського самоврядування. “Співпраця з молодіжними громад­ськими організаціями, закладами культури та освіти, охорони здоров’я дає змогу змістовніше проводити роботу із соціального становлення молоді, роз­витку її творчих здібностей та задоволення потреб у самовизначенні”, – наголосив посадовець.

Торік проводилися заходи до Дня молоді, Дня Незалежності, Дня захисника України, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та інші.

21-23 вересня поблизу с. Олексіївка Старосинявського району відбулося козацьке свято “Твоєї пресвятої волі вовіки буде слава золота”, присвячене відзначенню  370-ї річниці битви під Пилявцями. Дві тисячі учасників заходу об’єдналися у спільному молебні. У програмі заходу були: парад духових оркестрів, герц кінний, військово-патріотичний квест, козацький вишкіл, тематичні лекції, відвідування музеїв.

Для підвищення рівня громадянської свідомості молоді, готовності до виконання обов’язку щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України, формування громадянської позиції і національно-патріотичного вихо­вання 14 жовтня проведено національно-патріотичний фестиваль “Під Покро­вом Тризуба” у селищі Вовковинці. Понад 250 учасників брали участь у показових виступах зі зброєю, шаблями, нагайками й інших різноманітних змаганнях.

Володимир Клімов повідомив, що з 27 по 31 жовтня у місті Кам’янець-Подільський проходив обласний військово-патріотичний історичний вишкіл “Школа миротворців − школа джур”, присвячений Дню захисника України. Учасниками вишколу стали команди з Хмельницької, Житомирської, Запорізької, Тернопільської, Чернівецької об­ластей та м. Київ. Протягом п’яти днів учасники знайомилися з історичними пам’ятками Кам’янця-Подільського, здійснили крос-похід з подоланням пере­шкод, взяли участь в інтелектуально-екстримальному квесті “Таємниці ніч­ного Кам’янця”, практичних заняттях на території оборонної та гідротехнічної фортифікаційної споруди Брама Руська та пройшли майстер-класи з оволо­діння козацькою зброєю. Військові заняття проводилися на території полігону навчального центру підготовки інженерних військ мінного центру Міністер­ства оборони України.

 

Для дітей учасників АТО проведено низку екскурсій “Козацькими шля­хами” до державних історико-культурних заповідників Меджибізький замок, Кам’янець-Подільська фортеця, Хотинська фортеця.

Протягом року проведено навчальні тренінги для спеціалістів, які пра­цюють з молоддю, та представників молодіжних громадських організацій з актуальної тематики та молодіжні форуми, у ході яких презентувалася діяльність громадських організацій, обмін досвідом та обговорення спільних проектів.

З метою підтримки та розвитку молодіжного руху на Хмельниччині 18 грудня відбулося нагородження премією облас­ної державної адміністрації “За вагомі досягнення молоді у різних сферах суспільного життя”.

Крім того, активних молодих осіб було делеговано на форуми, конфе­ренції та фестивалі, де вони гідно представляли нашу область. Команди від області взяли участь у Всеукраїнських вишколах, спрямованих на збільшення чисельності молоді, готової до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України: “Нащадки вільних” у  м. Очаків Херсон­ської області, “Джура-прикордонник” у м. Великі Мости Львівської області та у Всеукраїнській військово-патріотичній грі “Вояцький дух” у смт Десна Черні­гівської області.

Підбиваючи підсумки виконання у 2018 році обласної цільової соціальної Програми “Молодь Хмельниччини”, Володимир Клімов підкреслив, що пріоритетом у роботі управління молоді та спорту облдержадміністрації є підтримка молоді, молодіжних заходів щодо розвитку молодіжного руху та національно-патріотичного виховання, залучення широких верств населення до здорового способу життя, інформування про заходи, спрямовані на реалі­зацію молодіжної політики, про можливості для молоді (грантові конкурси, стипендії стажування тощо), проведення заходів, що сприяють підвищенню інтересу молоді до проблем державотворення, розвитку демократії та грома­дянського суспільства, участь молоді у реалізації державної молодіжної полі­тики.