26.02.2020 — 20:06

Хмельниччину відвідала голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Ольга Саладуха

Сьогодні в облдержадміністрації відбулася зустріч керівництва облдержадміністрації та представників спортивної спільноти області з народною депутаткою України, головою підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Ольгою Саладухою. До розмови були запрошені представники обласних федерацій олімпійських та неолімпійських видів спорту та фізкультурно-спортивних товариств. Також до спілкування долучився народний депутат України від Хмельниччини Сергій Мандзій.

Вітаючи Ольгу Саладуху на Хмельниччині, голова облдержадміністрації Дмитро Габінет зазначив, що питанням спорту в області приділяється значна увага, і лише минулого тижня відбулася зустріч, під час якої представники влади та спортивної спільноти обговорювали проблемні питання. Він зауважив, що окремі проблеми, які порушувалися,  не можуть бути вирішені на рівні області, оскільки потребують змін на рівні законодавства.

“Сьогодні ми маємо можливість ще раз обговорити наболілі питання, дізнатися про новації законодавства, напрямки державної політики щодо розвитку спорту в країні в цілому, а головне – почути актуальну інформацію з перших уст,” – наголосив очільник адміністрації. Він закликав усіх до відвертої розмови та конструктиву, аби надалі за результатами зустрічі підготувати пропозиції для народних депутатів.

Ольга Саладуха зауважила, що головною метою сьогоднішнього візиту на Хмельниччину є знайомство із спортивною інфраструктурою області. За її словами, відвідини Хмельниччини є першими в рамках поїздок до регіонів України, які допоможуть народним депутатами окреслити основну проблематику спорту в державі. Також пані Ольга повідомила, що сьогодні разом із Сергієм Мандзієм вона вже мала можливість оглянути будівництво Палацу спорту в Хмельницькому, що здійснюється за кошти державного бюджету у співфінансуванні з бюджетом міста.

“Ми маємо плани щодо проведення тут виїзного засідання комітету чи підкомітету Верховної Ради, який займається питаннями підтримки спорту, під час якого можна буде тісніше поспілкуватися, розглянути проблемні питання та почути нові пропозиції щодо законодавчих ініціатив. Ми відкриті, відверті і налаштовані на подальшу співпрацю,” – наголосила депутатка.

Цю думку підтримав і Сергій Мандзій, який зауважив, що Хмельниччина має досвід та розуміння проблем розвитку спорту, а тому завдяки співпраці законодавців з представниками обласних федерацій дасть можливість зрозуміти усію проблематику, черговість та можливості вирішення питань.

Далі у ході спілкування кожен з присутніх мав можливість висловити своє бачення щодо першочергових напрямків та питань, які необхідно вирішувати задля підтримки розвитку спорту. Серед них – відновлення функціонування центру олімпійської підготовки, державної підтримки дитячо-юнацьких спортивних шкіл, підтримки в області розвитку окремих видів спорту, фінансування з державного бюджету будівництва об’єктів спортивної інфраструктури, зокрема, залу боксу та Льодового палацу, кадрового забезпечення, додаткових пільг при вступі у ВНЗ для спортсменів, що мають видатні досягнення у спорті, тощо.

Не оминули увагою і питання визначення пріоритетних видів спорту, які можуть претендувати на державну підтримку. Відповідаючи на це питання, Сергій Мандзій наголосив: “Наше завдання як законодавців – так виписати норми закону та правила гри, щоб той чи інший вид спорту отримував підтримку незалежно від симпатій чиновників. Найголовніше – це залучення до фізкультурного руху якомога більшої частини наших громадян. Чим більше людей буде до нього залучено, тим здоровішою буде нація. Тому ми маємо приділяти увагу тим видам спорту, які дозволять залучати молодь до масових занять спортом, зокрема, марафони, багатоборства, заходи в рамках національно-патріотичного виховання. Фінансування має бути пропорційне масовості кожного виду спорту”.

Підсумовуючи розмову, заступниця голови облдержадміністрації Оксана Ситницька подякувала народним депутатам за ініціативу щодо проведення виїзного засідання комітету Верховної Ради на Хмельниччині.

“З сьогоднішньої розмови можна зробити єдиний  висновок: спорт повинен розвиватися, і ми максимально маємо цьому сприяти, надаючи можливість та необхідну інфраструктуру. Маємо ініціативних людей, які  віддані цій справі, залишилося їм допомогти та створити їм умови. Тоді матимемо здорову націю, що і ставиться як головний пріоритет на сьогодні”, – зауважила посадовиця.

Довідково

Саладуха Ольга Валеріївна  — українська легкоатлетка, що спеціалізується в потрійному стрибку та стрибках у довжину, чемпіонка світу, бронзова призерка Олімпійських ігор, триразова чемпіонка Європи, заслужений майстер спорту України, народний депутат України від політичної партії “Слуга народу”.